0472 –215 98 63 iletisim@agri.edu.tr

İLK VE ACİL YARDIM

Genel bilgiler


Programın amacı; Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan, ekipleişbirliği içinde çalışabilen nitelikli sağlık teknikeri yetiştirmektir


Kazandırdığı Unvan : Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15/04/2009 tarihli toplantısında alınan karar ile 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 ve 43/b maddeleri uyarınca “Sağlık Teknikeri” unvanı verilir. 

Kazandırılan Mesleğin Görevleri: 
Sağlık Bakanlığı Tarafından 22 Mayıs 2014 Tarih ve 29007 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te Acil Tıp Teknisyeni’nin görevleri aşağıdaki gibi tanımlanmıştır: 
a) İntravenöz ve intraossöz girişim yapar. 
b) Temel hava yolu uygulamaları, endotrakeal entübasyon ve oksijen uygulaması yapar. 
c) Uygun taşıma tekniklerini uygular. 
ç) Temel yaşam desteği protokollerini uygular. Bu uygulama sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanır. 
d) Travma stabilizasyonu ile kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlar. 
e) Hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlar. 
f) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapar. 
g) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olur. 
ğ) Monitörizasyon ve defibrilasyona yardımcı olur. 
h) Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanır. 
ı) Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, gerektiğinde ambulansta sürücülük görevi yapar. 

Programa Giriş Koşulları: 
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından TYT puan sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir. 

Staj ve Uygulama Süresi: 
Öğrencilerimiz 30 iş günü olan yaz stajlarını sağlık uygulama ve araştırma merkezi olan hastanelerin acil servislerinde ve 112 ambulans istasyonlarında yapmaktadırlar. 

Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları: 
Sağlık sektöründe hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarında, üniversitelerde, hastanelerin acil servis, kara, hava ve deniz ambulanslarında istihdam edilirler. Ayrıca ilk ve acil yardım hizmetine ihtiyaç duyulan alanlarda (belediyeler bünyesinde itfaiyelerin arama kurtarma birimleri ve Kızılay gibi) istihdam alanları mevcuttur. 

İş Bulma İmkanları: 
Önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olması nedeniyle istihdam imkanları oldukça geniştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda hastane öncesi sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmeler ile program mezunlarının 112 Acil Sağlık Hizmetleri başta olmak üzere iş bulma imkanlarında artış olmuştur. 

Dikey Geçiş İmkânı: 
İlk ve Acil Yardım Programını başarı ile bitiren öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde üniversitelerin “Acil Yardım ve Afet Yönetimi”ve“Hemşirelik” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.