0472 –215 98 63 iletisim@agri.edu.tr

Coğrafya Bölümü

Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Coğrafya insan ve mekân arasındaki karşılıklı ilişkileri inceleyen bir bilimdir. Bu anlamda coğrafya disiplinler arası (multidisipliner) bir bilimdir. Birçok bilim dalından yararlanan yapısı dolayısıyla, yeryüzündeki coğrafi yapıların dağılımı; coğrafi birimlerin bulundukları yerde neden, nasıl ve ne zaman meydana geldikleri; meydana gelen olayların diğer olaylarla ilişkisi ve bağlantısı ile birlikte bunların haritalarla birlikte görsel bir yapıya büründürülmesi gibi işlevleri bulunmaktadır. Bu özellikler coğrafyanın temel prensipleri olan dağılış-bağlantı-sebep sonuç ilişkisini de göstermektedir.

Bölümün misyonu; temel coğrafya bilgisine sahip, doğal ve beşerî çevreyle ilgili verilerin üretilmesini, bu verilerin coğrafi bilgi teknolojileri ile işlenmesini, değerlendirilmesini ve yönetilmesini bilen mezunların yetiştirilmesidir.

Coğrafya Bölümü’nün vizyonu, küresel düzeyde, araştırmacı yapısıyla bilgi üretebilen ve bulduklarını uygulayan, dinamik, çağdaş, demokratik, etik değerlere karşı duyarlı, eleştirebilen, geleceğe yönelik önsezileri ile yol gösterip tercih edilen, öncü bir bölüm olmaktır.

Coğrafya Bölümünden mezun olan öğrencilere Coğrafyacı unvanı verilir. Mezunlarımız Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Köy Hizmetleri, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı vb. gibi resmi kuruluşlar ile Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi bakanlıklarda çalışabilmektedir. Mezunlarımız, bölge planlama çalışmalarında ve belediyelerin planlama faaliyetlerinde görev yapabilmektedirler. Ayrıca Pedagojik Formasyon derslerini aldıktan sonra, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olabilmektedirler.

Coğrafya Bölümünde, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde iş deneyimi yaşamış olan yedi öğretim üyesi (3 profesör, 4 Dr. Öğr. Üyesi) ve üç araştırma görevlisi olmak üzere toplamda on akademik personel görev yapmaktadır. Coğrafya Bölümü’nün kullanımında olan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarı ve kayaç koleksiyonları bulunmaktadır. Bölüm müfredatımızın %75’i zorunlu derslerden oluşurken %25’i ise seçmeli (%50 alan seçmeli, %50 alan dışı seçmeli) derslerden oluşmaktadır.  Coğrafya Bölümü içerisinde Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Bölgesel Coğrafya ve Fiziki Coğrafya olmak üzere üç ana bilim dalı bulunmaktadır.

Bölümümüz 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren lisans düzeyinde öğrenci almaya başlamış ve ilk mezunlarını 2019 yılında vermiştir. Ayrıca 2018 yılında tezli yüksek lisans ve 2022 yılında da doktora programına öğrenci almaya başlamıştır.

 

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Coğrafya Bölümü Lisans Programı Yeterlilikleri

1.      Coğrafya biliminin temel kavramsal bilgilerine sahiptir.

2.      Mekânsal ilişkilerin işleyiş kurallarına ilişkin temel bilgiye sahiptir.

3.      Doğal ve kültürel değişimlerin neden ve sonuçlarına ilişkin temel bilgiye sahiptir.

4.      Coğrafî bilgiyi toplama, karşılaştırma, analiz etme ve çözüm üretme becerisine sahiptir.

5.      Farklı disiplinlerin yaklaşım ve bilgilerini coğrafî bağlamda kullanır.

6.      Bağımsız olarak bir coğrafi araştırmayı planlar ve yürütür.

7.      Çevreye ilişkin problemlerin çözümüne ilişkin çalışmalarda ekip üyesi veya bağımsız olarak görev alır.

8.      Coğrafi bilgiyi neden ve sonuç ilişkisi içinde değerlendirir.

9.      Coğrafi bilgi ve becerilerini paylaşır.

10.  Coğrafi bilgi ve beceri eksikliklerinin farkındadır ve yaşam boyu öğrenmenin önemini bilir.

11.  Coğrafî araştırmaların gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

12.  Doğal ve kültürel süreçler ve problemleri, yazılı ve sözlü olarak sunar.

13.  Coğrafi bilginin toplanması, değerlendirilmesi ve aktarılmasında toplumsal ve bilimsel etik değerlere bağlıdır.

14.  Coğrafi bilgi birikimi ve becerilerini, Türkiye ve Dünya sorunlarını çözümleme ve yorumlamada kullanma yetkinliğine sahiptir.

15.  Çevre bilincine sahiptir.

16.  Kültürel ve mekânsal çeşitliliğin doğasını bilir ve önemser.