0472 215 99 94 fef@agri.edu.tr

Fen Edebiyat Fakültesi

Üniversitemizde “Osmanlı’nın Kutü’l-Amâre Zaferi” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemizde Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen ATABEY’in konuşmacı olduğu “Osmanlı’nın Kutü’l-Amâre Zaferi” konulu konferans düzenlendi. Doç. Dr. ATABEY, 29 Nisan 1916 tarihinde gerçekleşen Kûtü’l-Amâre Zaferi’nin Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’den sonra Osmanlı Ordusu’nun en parlak ve şanlı zaferlerinden birini teşkil ettiğinin altını çizdi.

Birinci Dünya Savaşı öncesi İngiltere’nin Ortadoğu politikasına dikkat çeken Doç. Dr. ATABEY, sözlerine şöyle devam etti: “Kûtü’l-Amâre Zaferi tarihimizde hak ettiği yer ve değeri yeterince görmemiş, ancak 100. yıldönümü münasebetiyle 2016 yılında gündeme gelmiştir. Bu zaferin gereken ilgi ve alâkayı görmemesinde İngilizler tarafından büyük bir hezimet olarak görülmesi de büyük etkendir. Bu büyük zafer ile İngiliz General Townshend komutasındaki 6.İngiliz-Hint Tümeni Kutü’l-Amâre’de tam 4 ay 23 gün boyunca kuşatılarak, 29 Nisan 1916’da teslime mecbur edilmiştir.   

5’i general, 481’i subay olmak üzere toplamda 13 bin 309 İngiliz askeri Osmanlı birliklerine teslim oldu. Ancak imkânsızlıklar içerisinde kazanılan bu büyük zafer, maalesef 11 Mart 1917’de Bağdat’ın elden çıkmasına engel olamadı.” Doç. Dr. ATABEY, Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı Kut Zaferinin sadece kuşatmanın başarıyla tamamlanmasından ibaret olmadığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “General Townshend ve birliklerini kurtarmaya gelen İngiliz yardım kuvvetleri ile Osmanlı birlikleri arasında Ocak-Nisan 1916 tarihleri arasında bir dizi muharebe meydana gelmiştir. Bu muharebeler de İngilizlerin yenilgisiyle sonuçlanmış,  İngilizler kuşatmayı yarmak için 40 bin askerden 22.000’ini kayıp vermişlerdir. Havadan ve Dicle Nehrinden kuşatma altındaki birliklere ikmal maddesi göndermeyi denemişler, bunda da başarısız olmuşlardır.” Doç. Dr. ATABEY sözlerine son verirken bu büyük zaferin kazanılmasında büyük rolü olan başta 6. Ordu Komutanı Halil (Kut) Paşa, Irak ve Havalisi Umum Kumandanı Albay Nurettin (Sakallı Nurettin Paşa) Bey, 13.Kolordu Komutanı Ali İhsan (General Sabis) Bey, 18.Kolordu Komutanı Albay Kazım (General Karabekir) Bey, 75 yaşında Sabis Muharebesi’nde şehit düşen Dağıstanlı Mehmet Fazıl Paşa, cephede büyük yararlılıkları görülen önde gelen Arap Aşiret liderlerinden Uceym Sadun Paşa’yı burada rahmetle ve şükranla anmanın bir vefa borcu olduğunu söyledi.         

Program, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan DURAK’ın Doç. Dr. Figen ATABEY’e plaket takdimi ile sona erdi.


Haberin Fotoğafları