0472 216 20 35 Faks: 0472 215 42 29/6101 iif@agri.edu.tr

İslami İlimler Fakültesi

3. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu Başarıyla Tamamlandı


Fakültemiz; Ağrı Valiliği, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü ve Ağrı Müftülüğünün destek ve katkılarıyla düzenlediği ‘İslam Bilim ve Kültür Tarihçisi Olarak Prof. Dr. Fuat SEZGİN’ temalı ‘3. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu’nu başarıyla tamamladı.

5-6 Ekim 2019 tarihlerinde farklı ülkelerden 80 kadar bilim insanının katıldığı sempozyumda, Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in hayatı, kişiliği ve İslam bilim ve kültürüne yaptığı katkılar ele alındı.

Sempozyumun, Ahmed-i Hani Meslek Yüksek Okulu’nda (Doğubayazıt) gerçekleştirilen açılış merasimine, Ağrı Valisi Sayın Süleyman ELBAN, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Abdülhalık KARABULUT ve Ağrı İl Müftüsü Sayın Tandoğan TOPÇU’nun yanısıra çok sayıda protokol, bilim insanı ve dinleyici katıldı.

Açılış töreninde ilk olarak Üniversitemiz ve Prof. Dr. Fuat SEZGİN konulu birer tanıtım belgeseli izlettirildi, ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Dekanımız Sayın Prof. Dr. Adem YERİNDE, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı sıfatıyla sempozyum açılışında yaptığı konuşmasında, sempozyumun bu yılki temasının seçimi, sempozyumda sunulacak bildiriler ve sempozyum icrasıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Bu çerçevede 2018/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle 2019 yılının Prof. Dr. Fuat SEZGİN yılı ilan edilmesi sebebiyle bu yılki Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumunun, çocukluk yıllarını Ağrı/Doğubayazıt’ta geçiren Prof. Dr. Fuat SEZGİN'nin hayatı ve bilimsel çalışmalarının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasına ayrıldığını belirtti. Sempozyuma; yurtiçi ve yurt dışından katılan bilim insanlarının, “Prof. Dr. Fuat Sezgin, Hayatı ve Bilimsel Çalışmaları”, “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Bilim, Kültür, Felsefe ve Medeniyet Tarihine Dair Düşünceleri”, “İslam Bilim, Kültür ve Medeniyet Tarihi”, “Bilim, Kültür, Felsefe ve Medeniyet” ana başlıklarıyla dört oturumda takdim edecekleri 80 kadar bildirileriyle katkı vereceklerine işaret etti.

Rektörümüz Prof. Dr. KARABULUT da konuşmasında, sempozyumumuza ismini veren büyük âlim Ahmed-i Hani ve Ağrı/Doğubayazıt eski Müftüsü Mehmet Mirza beyin oğlu, ilköğretimini Doğubayazıt’ta almış, büyük bilim insanı ve sempozyumumuzun bu seneki konusu olan Prof. Dr. Fuat SEZGİN’e işaretle sempozyumda bu toprakların yetiştirmiş olduğu iki önemli şahsiyeti ve bilim dünyasına katkılarını tartışma imkânı bulduklarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ağrı valisi Sayın Süleyman ELVAN beyefendi de konuşmasında Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in yaptığı bilimsel çalışmalarla İslam Medeniyetinin bilim ve kültür mirasını belgeleriyle gözler önüne sererek Batılıların modern bilimlerin tamamen Batı kaynaklı olduğu aldatmacasını deşifre ettiğine vurgu yaptı.

Sempozyum, Üniversitemizin Ağrı merkez kampüsünde yer alan Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan değerlendirme toplantısıyla sona erdi.

Haberin Fotoğafları