0472 215 98 63 - 0472 216 20 08 rektorluk@agri.edu.tr
  • TR
  • EN

Rektörümüz Prof. Dr. KARABULUT: "Ağrı Geven Balı Marka Olmaya Aday"

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Türk Patent Enstitüsünce coğrafi işaret alan ve kalite standartlarının üzerinde üretimi yapılan Ağrı Geven Balının şehrin ekonomisine ve sosyo-kültürel canlılığına önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

Ağrı Valiliği koordinesinde yürütülen Geleneksel 5. Ağrı Geven Balı Festivali’ne Vali Dr. Osman VAROL, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem ÇELEBİ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, İl protokolü, arıcılar ve vatandaşlar katıldı. Festivalde konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Türk Patent Enstitüsünce 17.03.2022 tarihinde coğrafi işaret alan Ağrı Geven Balının muhteviyatının Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayınlanan TS 3036 bal tebliğine uygunluğunun incelenmesi için, bal üreticilerinin talebi üzerine Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Müdürlüğünce teslim alınan 26 örnekte çeşitli parametrelerde bal analizleri gerçekleştirildiğini belirtti.

Prof. Dr. KARABULUT, “Balda şeker katkısının veya kullanımının bir göstergesi olan SAKKORAZ miktarının ölçümü sonuçlarına göre 26 bal örneğinin tümünde 100 g bal içerisindeki Sakaroz miktarı 1 g’ın altında olduğu tespit edilmiştir. Bal tebliğine göre bu sınır en çok 5 g /100 g olarak belirlendiği göz önüne alındığında tüm örneklerin tebliğe uygunluğu anlaşılmaktadır. Ayrıca örneklerin tamamının tebliğde belirtilen Fruktoz /Glukoz oranına (0,9-1,4) uygun olduğu belirlenmiştir. Bal örneklerinin doğal yollarla üretildiğinin bir göstergesi ve aynı zamanda bala şeker ilavesinin saptanabilmesi için bir ölçüt olan balda prolin aminoasitinin miktarının ölçümü sonuçları incelenmiş ve laboratuvarımıza gönderilen tüm numuneler için TSE tarafından belirtilenen prolin miktarının (180 mg/kg) üzerinde olduğu, hatta analizi yapılan ballarda prolin miktarının ortalamanın çok üstünde olduğu tespit edilmiştir. Bu ise balın doğallığının bir ifadesidir. Yapılan analiz parametreleri çerçevesinde analiz sonuçları göz önüne alındığında coğrafi işaretli üretilen Ağrı Geven Balının üreticilerinin kalite standartlarının üzerinde üretim yaptıkları anlaşılmaktadır. Bu da bölgesel anlamda hem tüketicinin hem de üreticinin birlikte kazanacağı bir ortam sağlamaktadır. Yine sonuçlardan gözlemlendiği üzere ülkemizdeki diğer coğrafi işaret almış bal üreticilerine karşın Ağrı ilimizdeki bal üreticilerinin de kayda değer bir rekabet gücü olduğu çıkarımı yapılabilir. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda, Bölgemiz ve İlimizin tanınırlığına büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Ağrı Geven Balının önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Bu duygularla, Geleneksel 5. Ağrı Geven Balı Festivalinin hayırlara vesile olmasını dilerim” diye konuştu.

Basın ve Halkla Danışmanlığı

Haberin Fotoğafları