0472 215 20 38 Fax: 0472 216 20 36 egitimdekanlik@agri.edu.tr

Eğitim Fakültesi

Muafiyet Duyurusu

DUYURU

                                      AĞRI  İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS

                                                            VE SINAV YÖNETMELİĞİ

Yeni Kayıtta Ders Muafiyeti

MADDE 16 – (1) Üniversite giriş sınavıyla yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, daha önce devam ettikleri bir yükseköğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olmaları ve diğer yükseköğretim kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alınan derslerin geçer notlarının bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde muaf (M) olarak değerlendirilebilmesi için, dekanlığa/müdürlüğe muafiyet istediği dersleri içeren bir dilekçe ve ekinde onaylı not döküm belgesinin aslı ile başvurur. Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği ilgili yönetim kurulunca gerekli görülürse muafiyet sınavı yapılır, değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

 (2) (Ek fıkra:RG-11/04/2013-28615) İlgili yönetim kurulunca kabul edilmiş, bulunduğu yarıyıl itibariyle, ders muafiyeti bulunanlar muaf tutuldukları ders kredisi kadar dersi üst yarıyıldan alabilir.”

(3) (Ek fıkra:RG-11/04/2013-28615) Muaf olunan derslerin kredi toplamı ,kayıtlı olduğu programda gösterilen yıllık kredi yükünün %70’ından fazla ise öğrenci bir sonraki yıla intibak ettirilir.

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ

Başvuru

MADDE 5- a) (Değişiklik; 02.12.2015 tarihli 21/127senato kararı) Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne başvurular, öğrencinin üniversiteye ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın birinci haftasının sonuna kadar ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe yapılır. Ek kontenjanla kayıt yaptıran öğrenciler, ders kaydı yaptırdıkları tarihi takip eden ilk hafta içerisinde muafiyet talebinde bulunabilirler, Sonraki yarıyıl/yıllarda yapılacak muafiyet talepleri ya da yapılan muafiyet/intibak işlemlerinin iptaline yönelik istekler kabul edilmez. Ancak, öğrencilerin, önlisans ya da lisans öğrenimlerine devam ederken eş zamanlı olarak başka bir Yükseköğretim Programında alıp başarılı olduğu ders/derslerden muaf olabilmeleri için ilgili ders/derslerden başarılı oldukları yarıyıl/yılı takip eden yarıyıl/yılın ilk haftası içerisinde muafiyet talebinde bulunabilirler.

b) (Değişiklik; 02.08.2017 tarihli 13/073 senato kararı) Başvuru şahsen veya resmi vekiller tarafından yapılmalıdır. Süresi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmez. Kayıt hakkı kazanan öğrencilerden kayıt dilekçesi alınarak kaydı yapılır. (Dünya genelinde yaşanan COVİD-19 Pandemi nedeniyle aşağıda belirtilen adreslere posta  yoluyla veya kurumsal maile göndermeleri yeterli olacaktır. )

c) (Değişiklik; 24.10.2018 tarihli 21/117 senato kararı) Öğrencilerin, başvuru dilekçelerinde başarılı olup intibakının yapılmasını istedikleri dersler ve bu derslere karşılık gelen muaf olmak istedikleri dersleri açıkça belirtmeleri gerekir.”

d) (Değişiklik; 24.10.2018 tarihli 21/117 senato kararı) Başvuru dilekçesinin ekine daha önce öğrenim görülen yükseköğretim kurumu tarafından her bir sayfası onaylanmış (mühürlü, kaşeli ıslak imzalı yada e-imzalı) ders içerikleri ve öğrenim belgesi (transkript) eklenmesi gerekir. Bu konuda, fotokopi, faks, onaysız belge ve eksik belge olması durumunda başvuru işleme alınmaz.

e)YÖK tarafından denkliği tanınmayan yurtdışındaki üniversitelerden alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz.

Fakültemize  muafiyet için dilekçeyle başvurmaları halinde, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi dâhil olmak üzere herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alarak başarılı oldukları dersler için talepleri değerlendirmeye alınır. 

** Süresi geçen talepler ve önceki yıllarda süresi içinde yapılmamış yeni muafiyet talepleri kabul edilmez.

Üniversitelerin herhangi bir programına bir süre devam eden veya bu programdan mezun olduktan sonra üniversiteye giriş sınavına girerek Üniversitemize kayıt yaptıran öğrencilerin 28 Eylül ve 09 Ekim 2020 tarihleri arasında ders muafiyet talebinde bulunmaları gerekmektedir. Belirtilen süreler içerisinde ders muafiyet talebinde bulunmayan öğrencilerin daha sonraki talepleri kabul edilmez ve kaydoldukları bölümün eğitim-öğretim müfredatındaki derslerin tümünden sorumlu olurlar.

Dünya genelinde yaşanan COVİD-19 Pandemisi nedeniyle öğrencilerimizin herhangi bir sıkıntı yaşamamaları adına muafiyet ve intibak işlemleri için gerekli evrakları aşağıda belirtilen, posta adresine veya kurumsal mail adresine göndermeleri yeterli olacaktır. Taahhütlü posta ile yapılan başvurularda eksik belge, onaysız belge veya postadaki gecikmelerden dolayı kurumumuz sorumlu değildir.

Ders muafiyet talebinde bulunulması için gerekli belgeler;

* Transkript (Kaydı silinen ya da mezun olunan yükseköğretim kurumunca onaylı),

* Ders İçerikleri (Kaydı silinen ya da mezun olunan yükseköğretim kurumunca onaylı).

   Ders içeriklerinde öğrencinin sadece aldığı derslerin içeriğini getirmesi yeterlidir alınmayan ders içeriklerinin getirilmesine gerek bulunmamaktadır.

* Ders Müfredatı Tablosu (Kaydı silinen ya da mezun olunan yükseköğretim kurumunca onaylı)

 * Muafiyet Başvuru Dilekçesi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi


Adres:
T.C. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ  EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI         BÖLÜMLER SEKRETERLİĞİ  Erzurum Yolu 4 Km 04100 Merkez, Ağrı – Türkiye

Mail: "KADER ŞAMAN" ksaman@agri.edu.tr

Telefon: 0472 –215 20 38 (Dekanlik Özel Kalem)