0472 –215 98 63 iletisim@agri.edu.tr

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Genel Bilgiler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, “yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali" olarak tanımlanmıştır. İş sağlığı ise işyerinde sağlık ve güvenliğin tüm yönleriyle ilgilenir ve tehlikelerin birincil olarak önlenmesine güçlü bir şekilde odaklanır. Güvenlik emniyetli olma halidir. İş güvenliği ise çalışanların korunması, rahat ve güvenli ortamda çalışmalarının sağlanmasını ve tehlikeli durumların yaşanmadan tespit edilip ortadan kaldırılmasına odaklanır.  Bu iki tanımı içinde barındıran İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ise işyerlerinde çalışanların; işin yapılması ile ilgili olarak ortaya çıkan tehlikelerden, bedensel ve ruhsal olarak zarar görmemesi için alınması gerekli hukuki, teknik ve tıbbi önemleri sağlamaya yönelik yapılan sistematik çalışmaları içeren disiplinlerarası bir bilim olarak tanımlanmaktadır. 

Uluslararası kuruluşların ulusal mevzuatları oluşturmadaki yol göstericiliği ve konunun önemi hemen her ülkenin mevzuatında İSG ile ilgili düzenlemelerin yer almasını sağlamıştır. Avrupa Birliği uyum süreci ile ülkemizde de iş güvenliğinin önemi giderek artmış ve yasal düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizde 20.06.2012 tarihli 6331 Sayılı "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" ile İş Sağlığı ve Güvenliğine yönelik düzenlemeler belirlenmiştir. Bu kanuna bağlı olarak çıkarılan “İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik” ile işyerlerinin İSG hizmetlerinin yürütümünde görev alacak iş güvenliği uzmanı tanımı yapılmış ve görev yetki sorumlulukları düzenlenmiştir. Dolayısıyla 6331 Sayılı "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" kapsamına giren tüm işyerlerinde, yasal mevzuatı takip edebilen, yorumlayan ve mesleki etik kurallara uygun davranan, iş güvenliği saha uygulamalarında iş güvenliğinin sağlanabilmesi için planlama, rehberlik yapma ve kontrol etme süreçlerini yürütecek nitelikli iş güvenliği teknikeri ve iş güvenliği uzmanı istihdam ihtiyacı ortaya çıkmıştır.  Bu ihtiyacın giderilmesi için Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Koruma Bölümü bünyesinde İSG programımız açılmış ve 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alımına devam etmektedir.

Program Dili: Türkçe

Programın Amacı: Kamu kurumları ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine yönelik süreçlerin yönetilmesine rehberlik edebilecek ve mevzuatta belirtilen görev ve sorumluluklarını yerine getirebilecek, ulusal ve uluslararası mesleki standartlara uygun yetkinlikte “İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" yetiştirmektir.

Programa Kabul Koşulları:
Adaylar, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testinden (TYT) yeterli puanı almaları durumunda tercih yaparak kontenjana göre programımıza kayıt yapmaya hak kazanmaktadırlar.

Mezuniyet Şartları: İş sağlığı ve güvenliği ön lisans programından mezun olabilmek için, öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin tümünden (toplamı 120 AKTS) başarılı olması ve yapacağı zorunlu stajlarını tamamlamış olması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları: İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikerleri her türlü kamu ve özel sektör işyerlerinde istihdam edilme imkânı bulacaklardır. Ayrıca güncel mevzuat hükümlerine göre İş Sağlığı ve Güvenliği teknikerlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından alacakları eğitim sonrası ÖSYM tarafından yapılan İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında başarılı olmaları durumunda "C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı" unvanını alabilmeleri mümkün olacaktır. Bu sertifika sonrasında İş güvenliği uzmanı olarak kamu ve özel sektör işyerlerinde istihdam edilme imkânı bulacaklardır.

Üst Kademeye Geçiş:

        İş Sağlığı ve Güvenliği” programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Acil Afet ve Yardım Yönetimi”, “İşletme”, “Sağlık Yönetimi”, “Sosyal Hizmetler” lisans programı bölümlerinde yükseköğrenimlerini sürdürebilmektedirler.

        Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenci, C sınıfı İş güvenliği uzmanı sertifikası alabilir.

        Ayrıca Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesinde İş Sağlığı ve Güvenliğinde Lisans tamamlama yapılabilmektedir.