METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
1. Daha çok su tüketin.
2. Sabah kahvaltılarını ve öğle yemeklerini güçlendirin.
3. Akşam yemeklerinizi erken saate çekin ve hafifletin.
4. Ara öğünleri kesinlikle ihmal etmeyin.
5. İşlenmiş gıdalar yerine doğal besinleri tercih edin.
6. Yiyeceklerinize baharat ilave edin.
7. Daha çok ve sık hareket edin.
8. Kendinizi asla aç bırakmayın.
9. Çiğ sebze tüketmeye özen gösterin.
10. Kesinlikle öğün atlamayın.
YEŞİL ÇAY NE SIKLIKTA TÜKETİLMELİ VE FAYDALARI NELERDİR?
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre; çay abdominal yağ kütlesini azaltmada ve kilo kontrolünde önemli rol oynar. Yeterli ve dengeli beslenen kişilerde, yeşil çaydaki kateşinin abdominal yağ yakmada etkili olabileceği gösterildi. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çayın uygun demlenmesidir.
GÜNLÜK NE KADAR SU İÇMELİYİZ?
Yetişkin bir bireyin vücudunun %59 sıvıdır. Bu değeri dengede tutmak hayati fonksiyonların devamı için çok önemlidir. DSÖ önerisine göre yetişkin bir birey günlük 10-12 su bardağı su tüketmelidir. Ayrıca yapılan çalışmalar; günlük 2 litre su tüketimi tokluk hissi oluşmasını ve açlık krizleri azalmasını sağladığı göstermiştir.
TARÇIN KULLANIMI ŞEKER(DİYABET) HASTALARINA İYİ GELİR Mİ?
Tarçının, şeker hastalığında kan şeker düzeyini dengeleyici bir etkisi vardır. Ara öğünlerde yediğiniz meyvelerin üzerini 1 tatlı kaşığı tarçınla süsleyerek tüketebilirsiniz. Tatlı yeme isteğini ve açlık krizlerini baskılar.
KIRMIZI ACI BİBER ZAYIFLATIR MI?
Acı biber kapsaisin isimli bir madde içerir. Kapsaisinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda önerilmemektedir.
HER SABAH ELMA SİRKESİ İÇMEK ZAYIFLATIR MI?
Elma sirkesinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bilinmektedir. Aç karna içildiğinde yüksek asit içeriğinden dolayı mide yanmalarına neden olabilir. Sirkeler fermente olması sebebiyle bağırsaklardaki iyi bakteri sayısını olumlu etkilere sahiptir. Öğle ve akşam yemeklerinde salatanıza 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak sirke sindirim sisteminde yanma, mide-bağırsak duvarı tahrişi gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Şikâyet yaşanması durumunda uzmana danışıp tüketmekte fayda vardır.
KETEN TOHUMU VE AVAKADOYU ÇOCUKLARIMIZA YEDİRMELİMİYİZ? VÜCUDA NE GİBİ ETKİLERİ VAR?
Avokado ve keten tohumu yağ kaynağıdır. Farklı yağ asitlerini tüketmek sağlık açısından olumludur ancak zorunlu değildir. Yağ asidi çeşitliliğini sağlamak için ikisi de değerlendirilebilir. Keten tohumu tüketimi sırasında midede su alarak şişmekte ve tokluk hissi yaratmaktadır. Hem avokado hem de keten tohumu bağırsak hareketlerini artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı metabolizma hızını arttırır. 1 kâse yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı keten tohumu karıştırarak tüketebilirsiniz.
SEBZE VE MEYVE YEMEYİ SEVMİYORUM NE YAPMALIYIM?
Sebze ve meyve grubu vitamin, mineral ve posa kaynağıdır. Sebzeler ve meyveler yüksek posa içerikleri nedeniyle sindirim sistemini harekete geçirirler ve kabızlığın çözümünde etkilidirler. Günlük vitamin, mineral ihtiyacımızı karşılamak için 3-4 porsiyon sebze 1-2 porsiyon meyve tavsiye edilir.
ZAYIFLAMA DA ZENCEFİL İŞE YARAR MI?
Zencefilin içerisindeki maddeler dolaşım ve sindirim sistemini uyarır. Baharat olarak kullanılan zencefil, mide ve bağırsaklarda oluşan gaz sorununa da iyi gelir. Sindirim sistemini rahatlatması ve metabolizmayı hızlandırması sebebi ile kilo vermede yardımcı olacaktır.
ZAYIFLAMA PROGRAMLARINDA HANGİ MEYVELERİ TERCİH ETMELİYİZ?
Sağlıklı bireyler intoleransı yoksa her çeşit meyveyi yiyebilir. Burada önemli olan çeşitliliği sağlamak, farklı renklerde meyve tüketimini sağlamak gerekir. Bazı meyveler kendi sindirim enzimlerini içerisinde taşıması, lif oranının yüksek olması gibi özellikler sayesinde kilo kaybetme konusunda öne çıkmaktadır. Örneğin ananas, yeşil elma, papaya, kivi, incir. Ananas bromelain denilen sindirim enzimi içerir ve bu enzim proteinlerin sindiriminde etkilidir. Vücutta oluşan yıkım olaylarını hızlandırır dolayısıyla metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır. Yeşil elma ise floridzin maddesi sebebiyle kan şekerini dengede tutmaktadır.
BEDEN KİTLE İNDEKSİ NEDİR NASI HESAPLANIR?
Bireylerin boyuna göre olması gereken kilo değerini hesaplarken kullanılır.
BKI (BEDEN KİTLE INDEKSİ) =VÜCUT AĞIRLIĞI (KG) / BOY UZUNLUĞU (M²)
Formülü ile hesaplanmaktadır. Çıkan sonuca göre değerlendirme aralığı aşağıdaki gibidir:
18.5 ve altı: Zayıf
18.6 -24.9: Normal
25-29.9: Fazla kilolu
30 ve üzeri: Obez (şişman) olarak sınıflandırılır
HAMİLELİKTE KAÇ KİLO ALINMALIDIR?
Sağlıklı bir gebelik ve doğum sonrası yaşanması için genellikle, gebelik sürecinde maksimum 12 kg alınması beklenir. Gebe kadının kilo alımının genel değerlendirmesi uzman doktor tarafından yapılması uygundur.
REFLÜSÜ OLAN KİŞİNİN BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?
Reflüsü olan kişiler için Öneriler
1. Alkol ve kafein içeren yiyecek ve içecek tüketiminden kaçının.
2. Sigara tüketiminden kaçının.
3. Çok sıcak ve çok soğuk besin tüketiminden kaçının.
4. Yatmadan en az 2 saat önce yeme içmeyi kesin.
5. Yatarken vücudun baş kısmı ile üst kısmının yüksekte olmasını sağlamak çok önemlidir. Bunu için yastık sayısını artırın ya da yatağın baş kısmını 25- 30 cm yükselterek yatın.
6. Aşağıdaki besinlerin tüketiminden kaçının.
- Portakal suyu, patates püresi, likör, çikolata
- Limon, kızarmış patates, şarap, mısır cipsi
- Limonata, kuru soğan(çiğ,) çay, patates cipsi
- Greyfurt suyu, yağlı etler, kahve, şekerli ve yağlı çörek
- Domates, yağlı krema ve peynirler, nane, acılı baharatlar
- Hazır gıdalar, sirke, yeşil soğan, kola, gazoz
- Turunçgiller, yağ
7. çok sıkı dar kıyafetler giyinmeyin.
8. su tüketimine dikkat edin.
KAN KOLESTROLÜMÜ DÜŞÜRMEK İSTİYORUM. NASIL BESLENMELİYİM?
Az yağlı ve az kolesterollü beslenme şekli benimsenmelidir.
- Et tüketiminizi haşlama, fırında ve ızgara [yağsız derisiz]tercih edilmelidir.
-İşlenmiş ve hazır gıdalardan [salam, sosis, sucuk, pastırma vs.]uzak durulmalıdır.
-Yapışmayan tencere ve tava kullanınız, yağ kullanımını azaltır.
-Kesinlikle katı yağ kullanılmamalı, sıvı yağ kullanılmalıdır.
-Yemeklerde sos kullanılmamalıdır
-Yemeklerinizi ön kızartma yapmadan pişiriniz.[Yanmış yağlardan uzak durunuz]
-Salamura ve aşırı tuzlu gıdalardan kaçınınız.
-Et yerine kuru baklagilleri yiyiniz[haftada en az 4 porsiyon]
-Şeker ve şekerin girdiği bütün gıdalardan uzak durulmalıdır.