Üniversitemizde “İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemizde İstiklal Marşımızın Kabulünün 97. Yıldönümü münasebetiyle “İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy” konulu konferans düzenlendi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan CANIM’ın konuşmacı olduğu programa Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Selçuklu Salonunda düzenlenen programın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, “12 Mart 1921’de yazılan İstiklal Marşımız, Kurtuluş Savaşı veren milletimizin dirilişinin bir sembolüdür.” diyerek milli birliğimizi ve bağımsızlığımızı korumanın çok önemli olduğunu kaydetti.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Rıdvan CANIM, günün anlam ve öneminden bahsederek, “12 Mart milletimizin kurtuluş destanı olan İstiklal Marşımızı n Türkiye  Büyük  Millet  Meclisinde  kabulünün  yıldönümüdür” dedi.  Mehmet  Akif’i  anlamaya  ihtiyacımız var diyen Prof. Dr. CANIM, “vatan, millet, bayrak, bağımsızlık gibi kavramları birbirinden ayıramadığımız gibi büyük vatan şairimiz Mehmet Akif ERSOY’dan da bu kavramları ayıramayız.” dedi.

Mehmet Akif İstiklal Marşını Safahat kitabına almadığını, bunun nedeninin sorulması üzerine de “çünkü o benim değil milletimindir” dediğini ifade eden Prof. Dr. CANIM, Mehmet Akif’in ömrünü Hakk’a ve millete adamış bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Prof. Dr. CANIM, Müslüman coğrafyaların içinde bulunduğu  duruma  değinerek, aynı  senaryonun  yıllarca Türkiye’de de  uygulanmaya çalışıldığını söyledi. “Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de, Afganistan’da şurada burada öyle de Türkiye’de çok mu farklı? Daha dün 15 Temmuz olaylarını yaşadık milletçe” diyen Prof. Dr. CANIM, “ancak bu asil milletin derin sağduyusu her zaman galip geliyor ve oynanan oyunlar hep bozuluyor.” dedi.

Prof. Dr. CANIM konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “bin yıl bu coğrafyayı birlikte yurt edinen , birbirleriyle hısım ve  akraba olan, ülkenin kuruluşunu birlikte gerçekleştiren, devleti birlikte yöneten, sınırlarımızı birlikte koruyan, ülkemizi birlikte eğiten bizler, aynı mezarlıklarda yatanlar, sülün gibi minareli camileri hep birlikte inşa edip omuz omuza saf tutup namaz kılan, kurban ve  ramazan  bayramını  beraber kutlayan biz değil miyiz? Edirne’den  Ağrı’ya,  Muğla’dan Kars’a  kadar  serbestçe  gezebildiğimiz  şu geniş  vatan  coğrafyasını  bölüp parçalamaya kimin gücü yeter söyler misiniz?”

Program, Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT’un günün anısına Prof. Dr. Rıdvan CANIM’a teşekkür plaketi vermesi ile sona erdi.