Üniversitemizde “Farkındalığın Bilimi Olarak Sosyoloji” Adlı Konferans Düzenlendi

Üniversitemizde, Atatürk Üniversitesi Edebiyat  Fakültesi  Sosyoloji  Bölümü öğretim  üyesi Prof.  Dr. Yıldız AKPOLAT  katılımlarıyla “Farkındalığın Bilimi Olarak Sosyoloji” adlı konferans düzenlendi. Konferansa Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Faruk KAYA, Prof. Dr. Önder ŞİMŞEK, idari ve akademik personelimiz ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Sosyolojinin ne olduğunu açıklayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Yıldız AKPOLAT, “Sosyoloji, bizim de içinde bulunduğumuz toplumsal hayata dair bir bilimdir. Anlatılan her şey size dairdir. Sosyoloji biliminin katkısı, sizlerde bir farkındalık uyandırmaktır. Sosyoloji; toplumun bir parçası olan insanın, zihin  emeğiyle, el emeğiyle toplumsal  dönüşüme, toplumsal  kalkınmaya katkıda  bulunabilme bilincidir.” dedi.

Bütün bilimlerin çözüm  üretmek için var olduğunu belirten Prof. Dr. AKPOLAT konuşmasını  şu  şekilde sürdürdü;  “sosyoloji 19. yy. da modern toplumun  sorunlarına  çözüm  üretmek için  inşa  olmuş bir  bilim  dalıdır. Yani  sosyolojinin  amacı  toplumsal sorunlara çözüm üretmektir. Bunun bir ayağı teori ise, bir ayağı da toplumun kendisidir.  Toplumla teori arasında aracılık yapanlar da bizler, insanlarız. Bu itibarla; insanlarda bilinç yaratmak sosyolojinin en temel vazifelerinden biridir.

“Modernlik” konusuna da değinen Prof. Dr. AKPOLAT, modernliğin batı da 500 yıllık bir sürecin ürünü olduğunu ve içinde reform,  Rönesans hareketleri, kentleşme, demokratikleşme, ulus devletin kurulması gibi pek çok faktörün yer aldığını, Modernliğin kendi sorunlarını da birlikte ürettiğini, sosyolojinin de bu sorunlara çare olmak için inşa edildiğini söyledi.

Program Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Faruk KAYA’nın Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldız AKPOLAT’a teşekkür plaketi taktim etmesi ile sona erdi.