Rektörümüz ile Senato Üyeleri ve Öğrencilerimiz YÖK Akademik Açılış Törenine Katıldı

2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrifleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Törenine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ, Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, tüm Üniversite Rektörleri, Bakanlar, Büyükelçiler, devlet protokolünden birçok kişi ile Üniversitemiz Senato Üyeleri, üniversiteleri temsilen belli sayıda akademisyen ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Geçen yıl başlatılan bu etkinliğin artık her yıl devam edeceğine olan inancını dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, yeni akademik yılın tüm akademisyenlere ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, Türkiye'yi uluslararası alanda en üst düzeyde temsil edecek araştırma üniversitelerinin tespit edilerek bunların özel olarak desteklenmesi, bununla birlikte uluslararası alanda çok daha güçlü, çok daha farklı bir konuma gelinmesi gerektiğini kaydettiğini anımsatarak; “bugün tüm bu konularda önemli bir mesafe katedildiğini memnuniyetle görüyorum. Misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesi kapsamında araştırma üniversitelerinin belirlenmesiyle ilgili çalışma tamamlanmış durumda” dedi.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN; “Her dönemde sözü edilmesine rağmen bir türlü arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmayan üniversite-özel sektör iş birliği için de önemli adımlar atılıyor. Fen ve mühendislik alanlarındaki iş yeri eğitimlerinin teşviki için meslek yüksekokullarının organize sanayi bölgelerinde de kurulabilmesinin önü açıldı. Teknoloji transfer ofislerinden ücretli araştırma izinlerine ve doktora sonrası araştırmacı istihdamına kadar gelişmiş ülkelerdeki pek çok düzenleme ülkemize de böylece kazandırılmış oldu” dedi.

Özellikle öğretmen kalitemizin yükseltilmesine yönelik çalışmalara da ihtiyaç olduğunu vurgulayan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde bu hususun masaya yatırılması ve etkin bir eylem planı ortaya konmasının şart olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, "Eğitim öğretimde istediğimiz neticeyi alamadıkça, tabii olarak yeni arayışlar içerisine giriyoruz. Sınav sistemlerini defalarca değiştirdiğimiz halde hala öğretmenlerimizi de öğrencilerimizi de velilerimizi de memnun edecek bir sonuca ulaşamadık. Ne yapıp edip, eğitim öğretim meselesini çözmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ; “Ülkemizin çok önemli bir dönemeçten geçtiği 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminden sonra üniversitelerimize yerleşmiş terörist yapının yarattığı tahribatın izalesi çalışmalarında önemli yol alındığını belirtti ve üniversitelerdeki huzur ve güven ortamının yeniden tesis edildiğini ifade etti.

Haziran 2017'de Yükseköğretim politikalarında köklü yapılanmalara yönelik YÖK'ün tekliflerinin uygun görülmesi ve TBMM'nde kabulleriyle birlikte Türk Yükseköğretimin kronikleşmiş birçok ciddi sorununun çözümünde köklü bir reformun sessizce gerçekleştiğini kaydeden Başkan Prof. Dr. SARAÇ, 2017-2018 akademik yılı için ise hedefleri arasında öne çıkan başlıklarının geçen yılki açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat önemini vurgulamış olduğu "Araştırma Üniversiteleri" başlığının olduğunu ve araştırma üniversiteleri, akademinin, genç kuşakların ülke kalkınmasına kazandırılması sürecinde, Cumhuriyet tarihimizde gerçekleşen kazanımların, daha ileriye taşınması hedefimizin temel fazıdır." diye konuştu.

Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanlığı- 28.09.2017