Üniversitemizde “Kadın Sorunları” Temalı Panel Düzenlendi

Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezi Selçuklu Konferans Salonunda düzenlenen panele Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder ŞİMŞEK, Fakülte Dekanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Toplumumuzda “Kadın Sorunları” konusuyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen panelde, YÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Şener KOMSUOĞLU “Türkiye’de Akademide Kadın Geleceğe Bakış”  Komisyon Üyesi Prof. Dr. Münevver TEKCAN “Türk Devlet Geleneğinde Kadının Yeri” ve Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Saadet ALTAY “Ağrı’da Kadın Olmak” konulu sunumlarını yaptılar.

Ağrı’da ve Üniversitemizde bulunmaktan onur duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Sezer Şener KOMSUOĞLU, panelde yaptığı konuşmasında; “Kanunlar tarafından kadınlara sunulan bir takım haklar sayesinde kanun karşısında kadın erkek eşitliği toplumumuza aşılanmıştır. Ancak ülkemizin kırsal kesimlerinde çoğunlukta görülen şu ki, kanunlar tarafından verilen hakların birçoğu toplumsal baskılar ve aile yapısından kaynaklanan nedenlerden ötürü kadınlara sunulmamaktadır. Üniversitelerin açılması, kadınları okumaya teşvik edici kampanyaların sürdürülmesi ve bu sayede kadınların okul hayatına başlayarak bilinçlenmeleri, topluma kazandırılmış başarılı bireyler olarak yaşamlarını devam ettirmelerini sağlayacaktır” dedi.

İslamiyet’ten önce ve sonra kurulan Türk Devletlerinde “Türk Devlet Geleneğinde Kadının Yeri”  konulu sunumu yapan Prof. Dr. Münevver TEKCAN: “ Türk Devletleri yönetim sistemleri değişiklik gösterse de Türk toplumunda kadına her zaman önem verilmiştir. Eski Türk Anıtlarında yer verildiği şekilde kadının; neslin devam edilebilmesi için Tanrı tarafından kutsandığını, ayrıca yine eski Türk Anıtlarında yer alan bilgilerde kadının her zaman devlet yönetiminde yer alarak emrine devlet adamları da verilmiştir. Türk devletlerinde kadınlar adına medrese, hastane ve kütüphaneler inşa edilerek, kadına verilen önem ortaya konmuştur” şeklinde konuştu.

“Ağrı’da Kadın Olmak” konulu sunumu yapan Dr. Saadet ALTAY Ağrı ilinde araştırmalar yaparak istatistikleri öğrencilerle paylaştı. Dr. Saadet ALTAY: “Yaşadığımız toplumda kadın sorunlarının başında yoksulluk, bilinçsizlik ve  aile içi şiddet gelmektedir. Küçük yaşta evliliğin yaygın olması kızların okumasının önüne geçerek ailelerin bilinçlenmesini engelliyor. İlimizde İbrahim Çeçen Üniversitesinin kurulmasında etkin olan herkese teşekkür ediyorum. Çünkü böylesine güzel bir üniversitenin ilimizde hizmet etmesi bölgemizde okuyamayan kız çocuklarına okuma umudu olmuştur” şeklinde konuştu.

Üniversitemizde gerçekleştirdikleri panel içinYÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Şener KOMSUOĞLU, Komisyon Üyesi Prof. Dr. Münevver TEKCAN ve Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Saadet ALTAY’a teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT: “ Kadın sorunları konusunda çok daha fazla hassasiyet göstermemiz gerekiyor” diyerek “İlk emri ‘Oku’ olan Allah’a inanıyorsak ‘Cennet Annelerin Ayakları Altındadır’ diyen bir peygamberin yolundaysak, gerçekten kadınlara çok daha fazla değer vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Program öğrencilerin yönelttikleri soruların panelistler tarafından cevaplandırılmasının ardından Rektörümüzün panelistlere teşekkür plaketi takdimiyle sona erdi.

BASIN ve HALKLA İLİŞKİLER DANIŞMANLIĞI