0472 –215 98 63 iletisim@agri.edu.tr

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ

Genel bilgiler

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Ön Lisans Programın amacı, tıbbi laboratuvar cihazlarını kullanarak tüm tetkikleri yapabilecek bilgi ve beceriye sahip, nitelikli teknik elemanlar yetiştirmektir. Bu programdan mezun olanlar, klinik biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji, moleküler biyoloji, genetik ve adli tıp laboratuvarlarında, üniversite ya da araştırma enstitüsü laboratuvarlarında çalışabilecek donanıma sahiptirler.

Mezun Olacakların Alacakları Diploma ve Unvanı

Programın süresi 2 yıldır. Programdaki mesleki uygulama ve stajların tümünü başarıyla tamamlayarak bitirenlere Ön Lisans diploması ve ‘’Tıbbi Laboratuvar Teknikeri’’ unvanı verilir.

Görevleri

Tıbbi Laboratuvar Cihazları sağlık hizmet kuruluşlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri hastalıkların teşhisinde, ayırıcı tanısında, tedavisinde ve takibinde hekime ve hastaya büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu bölümden mezun olanlar, Tıbbi Laboratuvar Cihazlarının hazırlanması, bakımı ve uzman yönetiminde cihazların kullanımı ile test ve tetkikleri yapabilen ve bir sonraki uygulama için cihazların hazır tutulması için gerekli sorumlulukları üstlenecek bilgi ve donanıma sahip olacaktır. Aynı zamanda tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü, tıptaki yenilikleri takip ederek uygulamalarına yansıtacak nitelikte teknik elemanları yetiştirecektir.

Staj ve Uygulama Süresi

Yüksekokulumuz Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı birinci sınıf öğrencilerinin 2. yarıyılı tamamlaması durumunda Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 30 (otuz) işgünü zorunlu staj yapmak zorundadırlar. Stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin ilgili bölümlerinde yapacaklardır. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılacaktır.

Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programından mezun olan öğrenciler; hastane, poliklinikler, sağlık ocakları, özel tahlil laboratuvarları, klinik biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji, moleküler biyoloji ve genetik tanı merkezleri gibi kamu ve özel statülü sağlık merkezlerinde veya tıbbi laboratuvar malzemesi üreten ya da pazarlayan şirketlerde çalışabilirler. Programdan mezunları Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) göre Sağlık Teknikeri olarak da atanabilmektedirler. 

Dikey Geçiş İmkânı

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programını öğrencileri ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomühendislik bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.