0472 –215 98 63 iiarastirmalar@agri.edu.tr conference2021@imamaladham.edu.iq

İslami ve İnsani Araştırmalar Sempozyumu- İSMİNAR

I. ULUSLARARASI İSLAMİ VE İNSANİ ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU TAMAMLANDI/انتهاء وقائع مؤتمر الدراسات الإسلامية والإنسانية الدولي الأول


Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Irak Sünni Vakfı Divanı himayelerinde, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Irak İmâm-ı Âzam Fakültesi’nin işbirliğiyle düzenlenen; “İslam’ın Işığında İnsanî Çalışmalar ve Tarihsel Değişimler” temalı I. Uluslararası İslâmî ve İnsanî Araştırmalar Sempozyumu,
20-21 Kasım 2021/15-16 Rebiüssânî 1443 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

Dokuz farklı ülkeden 40’tan fazla bilim insanının bildiri sunduğu Sempozyumun açılış oturumuna kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda bilim insanı, akademisyen ve öğrenci katılmıştır.

Kur'an-ı Kerim tilaveti, İstiklal Marşı ve Irak Cumhuriyeti Milli Marşının okunması ile başlayan Sempozyumun açılış oturumunda Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, yaptığı bir konuşmasında; “Bilimin Sevgi ile Bütünleştiği Üniversite” parolasıyla bilimsel ve akademik çalışmalarına hız veren Üniversitemizin Türkiye ve dünya üniversiteleri arasında her geçen gün üst sıralara yükseldiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bilgi ve kültür üreten, teknik icat eden ve medeniyet kurabilen yegâne varlık insan önemli bir güç olan bilgiyi insanlığın refahı ve mutluluğu için kullanabileceği gibi insanlığın felaketine de neden olabilmektedir. Bu noktada ahlaki değerler ihmal edilemez önemdedir ve dini inanç da bu yeni insan tipini kontrol etmelidir. Ölüm sonrası hayat asla göz ardı edilmemelidir. Bu otokontroldür. İşte burada siz saygıdeğer bilim insanlarına çok önemli görev ve sorumluluk düşmektedir.”

Konferansta konuşan İslami İlimler Fakültemiz dekanı Prof. Dr. Adem YERİNDE, zaman ve mekân boyutlarıyla kaçınılmaz olan değişim olgusunu, dünyanın demografik, sosyal, siyasal, ekonomik, hukuksal ve kültürel boyutlarda en etkili dinlerinden biri olan İslam bağlamında ele alınıp değerlendirilmeye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu, Müslümanların yapacakları çalışmalarla geçmişte olduğu gibi günümüzde de bilime önemli katkılar yapabileceklerini ifade etti.

Irak İmâm-ı Â’zam Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Miş’ân Muhyî Alvan El HAZRECİ de Irak Sünnî Vakıf Divan Başkanı Prof. Dr. Saad Hamid KEMBEŞ adına yaptığı konuşmasında, insanlığın tarihsel süreci içerisinde yapılan çalışmaların ve araştırmaların her geçen gün daha da arttığını, yapılacak ilmi çalışmalarda Kur’ân ve Sünnetin sabitelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini, akademisyenlerin geleceğe yönelik ufuk açıcı araştırmalarında İslâm’ın temel ilkeleri ekseninde yürütmelerinin beklendiğini söyledi.

Daha sonra bilimsel oturumlara geçilen Sempozyumda  “İslam ve Değişim” konusu; “İslam’ın Temel Kaynaklarında Hayat, Hayattaki Değişimler ve Afetler”, “İnsan Kimliğinin ve Benliğinin Oluşumunda Hayattaki Değişikliklerin Tesiri”, “Siyasi, Sosyal, Ekonomik ve Sağlıktaki Değişimlerin Şer'i Ahkâmın Değişmesindeki Etkisi”, “Sosyal Yaşamda Görülen Değişimlerin Muhakeme Ahkâmının Değişmesindeki Etkisi”, “Sosyal Hayattaki Değişimlerin Arap Dili ve Edebiyatı Çalışmalarına Etkileri” ana başlıkları altında, 9 farklı ülkeden 40 kadar akademisyenin sundukları bildirilerde çeşitli yönleriyle ele alınıp değerlendirildi.

Sempozyum, 21 Kasım 2021/16 Rebiüssânî 1443 tarihinde 12.30’da gerçekleştirilen kapanış oturumunda Irak tarafından Prof. Dr. Şakir Mahmut eL-A’ZAMİ’nin ve Türkiye tarafından Prof. Dr. Adem YERİNDE’nin Türkçe ve Arapça olarak sonuç bildirgesini okumalarıyla sona erdi.

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen, başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT ve Irak Sünni Vakıf Divanı Başkanı Sayın Prof. Dr. Saad Hamid KEMBEŞ olmak üzere AİÇÜ ve Irak İmam-ı A’zam Fakültesi’sinin bütün idarî ve akademik personeline, hususen, baştan itibaren işin mutfağında yer alan sempozyum düzenleme kurulu üyelerine ve değişik ülkelerden çeşitli bilimsel bildirileriyle sempozyuma katkı veren değerli bilim insanlarına ve katılımcılara şükranlarımızı arz eder, saygılar sunarız.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

انتهاء وقائع مؤتمر الدراسات الإسلامية والإنسانية الدولي الأول

تم تنظيم هذا المؤتمر برعاية جامعة آغري إبراهيم جاجان/ تركيا، وديوان الوقف السني/ العراق، بإشراف مباشر من عميد كلية العلوم الإسلامية في جامعة آغري إبراهيم جاجان الأستاذ الدكتور آدم يرنده، وكلية الإمام الأعظم (رحمه الله)الجامعة، عُقد هذا المؤتمر الموسوم بـ " الدراسات الإنسانية والمتغيرات الحياتية في ضوء الشريعة الإسلامية " عبر الإنترنت بتاريخ 15-16/ربيع الثاني 1443هـ / الموافق:20-21/11/2021م.

حيث حضر الجلسة الافتتاحية عدد من ممثلي المؤسسات الدينية والأكاديمية في جامعة إبراهيم جاجان، وكليتها كلية العلوم الإسلامية، وديوان الوقف السني/العراق وكليته كلّية الإمام الأعظم، بالإضافة إلى لفيفٍ من العلماء والأكاديميين وطلبة الجامعتين، حيث شارك أكثر من أربعين باحثاً وباحثةً من تسع دولٍ مختلفة.

تحدّث السيد رئيس جامعة آغري الأستاذ الدكتور عبد الخالق كارابلوط عن جامعتنا التي امتزج فيها " العلم والمحبة" على الصعيدين العلمي والأكاديمي، فهي تشق طريقها نحو المراتب العليا بالنسبة للجامعات التركية والعالمية يوماً بعد يوم، حيث أكد أن الإنسان يمكنه استخدام قوة المعرفة لتحقيق الرفاهية والسعادة البشرية من خلال التمسك بالقيم الأخلاقية والدينية لمواجهة الأخطار التي تعصف بالبشرية، والتصدي لمختلف الانحرافات التي تعمل على تجريد الإنسان من إنسانيته، وهنا يأتي دور السادة العلماء في أخذ دورهم للتصدي لبعض المنحرفين عن ثوابت القيم والأخلاق التي حثّ عليها ديننا الإسلامي.

كما تحدث عميد كلية العلوم الإسلامية الأستاذ الدكتور آدم يرنده فقال: إن هناك حاجة ماسة لدراسة ظاهرة التغيير أكثر من أي وقت مضى، والتغيير لابد أن يكون منسجماً مع سياق الثوابت الدينية؛ لأن الإسلام يعتبر من أكثر الأديان المؤثرة في العالم، ويمكن للعلماء المسلمين اليوم أن يساهموا في هذا التغيير كما ساهم أسلافهم في الماضي وفي مختلف المجالات الاجتماعية، والسياسية، والاقتصادية، والقانونية، والثقافية، وبهذا سيتمكنون من تقديم إسهاماتهم في مختلف العلوم.

كما ألقى عميد كلية الإمام الأعظم رحمه الله /الجامعة الأستاذ الدكتور مشعان محيي علوان الخزرجي كلمةً نيابة عن رئيس ديوان الوقف السني - العراق الدكتور سعد حميد كمبش، مبيناً أن الدراسات والبحوث في تطور وتزايد ملحوظ عبر التأريخ، وأن الثوابت الأساسية كالكتاب والسنة لابد أن يلتزم بها الباحثون والأكاديميون، ويجروا أبحاثهم ودراساتهم المستقبلية ضمن المبادئ الأساسية للإسلام.

بعد الجلسة الافتتاحية بُدئ بالجلسات العلمية، والتي تعدّدت مواضيعها، حيث ناقش مؤتمرنا هذا عدة أبحاثٍ قيّمة من خلال المحاور الآتية:

المحور الأول: الحياة: متغيراتها، ونوازلها في نصوص الشريعة الإسلامية.

المحور الثاني: أثر المتغيرات الحياتية في بناء الكيان الإنساني.

المحور الثالث: أثر المتغيرات السياسية،والاجتماعية،والإقتصاديه، والصحية، على الأحكام الشرعية.

المحور الرابع: القضاء والأحكام القضائية على وفق المتغيرات الحياتية.

المحور الخامس: المتغيرات الحياتية وأثرها على دراسات اللغة العربية، وآدابها.

حيث تمت مناقشة وتقييم جميع الأبحاث العلمية الرصينة ضمن المحاور السابقة، وكان عدد البحوث التي ألقيت من قبل الباحثين أربعين بحثًا أكاديمياً من تسعة دولِ مختلفة.

ثم عقدت الجلسة الختامية لمؤتمرنا بتاريخ16- ربيع الثاني -1443هـ الموافق 21- تشرين الثاني 2021م، حيث قام بإلقاء البيان الختامي باللغة العربية الأستاذ الدكتور شاكر محمود الأعظمي، ثم ألقى عميد كلية العلوم الإسلامية الأستاذ الدكتور آدم يرنده البيان الختامي للمؤتمر باللغة التركية.

وباسم رئيس جامعة آغري إبراهيم جاجان ورئيس ديوان الوقف السني نود أن نعرب عن جزيل امتنانا وشكرنا لجميع الموظفين الإداريين والأكاديميين في كلية الإمام الأعظم - الجامعة / العراق، وكلية العلوم الإسلامية - جامعة آغري إبراهيم جاجان، ولكافة أعضاء اللجان العلمية والتنظيمية والسكرتارية، والى السادة العلماء الباحثين الذين ساهموا بأوراق علمية من دولٍ مختلفة...

مع فائق التقدير والاحترام