0472 –215 98 63 dogubayazitmyo@agri.edu.tr

Çocuk Gelişimi Programı

Çocuk Gelişimi Ders İçerikleri

2020

ÇOCUK GELİŞİMİ DERS İÇERİKLERİ

1. SINIF GÜZ YARIYILI

Türk Dili –I

Türk dilinin ses ve şekil bilgisi, Türkçenin tarihî gelişimi, sunum yapma ve etkili konuşma teknikleri, sözlü ve yazılı edebi türler, imlâ-noktalama işaretleri; sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları.

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I

Bu derste temel kavramlar, Türk İnkılâbı öncesinde Osmanlı Devletinin yaptığı ıslahatlar, Türk İnkılâplarının hazırlık dönemi, Türk İstiklal Savaşı verilmektedir.

Yabancı Dil I

Bu derste basit ve bileşik cümle yapılar, günlük iletişimde kullanılan basit ve bileşik cümleler, basit ve bileşik cümlelerden oluşan bir metin / diyalogda geçen sözcüklerin anlamları ve dildeki yapı, işlev ve kavramları doğru olarak kullanabilme verilmektedir.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Bu dersle bilgisayarın tarihi gelişimi ve temel kavramlar, bilgisayarın yapısı ve işleyişi, bilgisayar işletim sistemi, ileri seviyede MS Word, MS Excel kullanımı, temel veritabanı kavramları, MS Access, MS Outlook kullanımı, bilgisayarı zararlı programlardan koruma.

Çocuk Gelişimi -I

Bu derste gelişimle ilgili temel kavramlar, gelişim ilkeleri, gelişime etki eden etmenler, çocuğun fiziksel gelişim, psiko-motor gelişim, bilişsel gelişim, dil gelişim özellikleri verilmektedir.

Çocuk ve Oyun

Bu dersle okul öncesi dönemde oyun, kuramcılara göre oyunun gelişimi, oyun çeşitleri ve özellikleri, okul öncesi eğitim kurumlarında oyun saatinin planlanıp uygulanmasında dikkat edilecek noktalar, eğitimi güç ve uyumsuz çocuklarda oyun öğretme, eğitsel amaçlar doğrultusunda okul öncesi çocuklarına yönelik oyun örnekleri geliştirme verilmektedir.


Çocukla İletişim

Tanımı ve önemi, iletişim süreci, iletişim türleri, iletişim yöntemleri, çocuklarla etkili iletişim teknikleri, davranış tanımı, empati/sempati, iletişim engelleri, sorun kimde, ifade edici ben dili, etkin dinleme, önleyici ben dili, çatışma çözümlemeleri.

Öğrenme ve Öğretme Teknikleri

Gelişim, gelişimin özellikleri, gelişim ilkeleri, gelişimi etkileyen faktörler, gelişim aşamaları. Öğrenme, öğrenmenin özellikleri, öğrenmenin aşamaları, öğrenme tipleri, öğrenmeyi etkileyen faktörler, öğrenme kuramları, davranışçı yaklaşımda öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı, sosyal öğrenme kuramı, oyun yoluyla öğrenme kuramı.

Eğitimde Araç-Gereç Geliştirme

Oyuncağın tanımı ve çocukların gelişimine olan etkileri, eğitici oyuncakların tanımı önemi, eğitici oyuncakların çocuğun gelişimine katkısı, eğitici oyuncakları planlarken dikkat edilecek noktalar, eğitici oyuncak çeşitleri, matematik kavramı, ilişkileri kurma, gruplama, benzer şekilleri ayırt etme, parça bütün ilişkisi, sıraya dizme, zaman şekil ve renk kavramı geliştirmesine yardım eden eğitici oyuncakları planlama.

Psikolojiye Giriş

Bu ders kapsamında psikoloji biliminin temel ilkeleri, alanları, davranışın biyolojik kökenleri, duyum ve algı süreçleri, bilinç ve farklı bilinç durumları, dürtü, algı, güdü, motivasyon ve heyecan sistemleri, engellenme ve çatışma, savunma mekanizmaları duygular ve duyguların doğası, kişilik ve kişilik kuramları ele alınacaktır.

Kaynaştırma Eğitimi

Kaynaştırma eğitimi tanımı, amaçları, kaynaştırma ilkeleri, kaynaştırma eğitiminin ülkemizdeki ve dünyadaki gelişim süreci, kaynaştırma eğitimi ile ilgili mevzuat ve uygulamalar, kaynaştırma eğitiminde görev alan personel ve özellikleri, kaynaştırma eğitiminde ekip çalışmasının önemi, kaynaştırma eğitiminin yararları.

1.                                                                                                             SINIF BAHAR YARIYIL

Türk Dili II

Bu dersle yazılı ve sözlü anlatım türleri, noktalama ve yazım kuralları, anlatım bozuklukları verilmektedir.


Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II

Bu dersle Atatürk dönemi inkılâpları, Türkiye Cumhuriyetinin Atatürk döneminde ki dış siyaseti, Atatürk ilkeleri verilmektedir.

Yabancı Dil II

Bu dersle yabancı dilde ki geniş zamana ilişkin yapı, işlev ve kavramlar; dilde ki geçmiş zamana ilişkin yapı, işlev ve kavramlar, dildeki gelecek zamana ilişkin yapı, işlev ve kavramlar verilmektedir.

Çocukta Bilim ve Teknoloji

Bilgisayar destekli eğitimin tanımı, bilgisayar destekli eğitimin amacı, bilgisayar destekli eğitimin özellikleri, bilgisayar destekli eğitimin yararları ve dezavantajları, bilgisayar destekli eğitim uygulamaları, çocuk ve fen eğitimi,okul öncesi eğitim programında bilimsel süreç becerileri, okul öncesi eğitimde fen programları, fen öğretim yöntemleri fen ve doğa merkezi ile fen eğitimi materyalleri,okul öncesi fen eğitiminde öğretmenin rolü.

Çocuk Gelişimi-II

Bu dersle okul öncesi çocuklarda duygusal gelişim, sosyal gelişim, cinsel gelişim, ahlak gelişimi ile ilgili temel kavramların tanımı ve önemi üzerinde durulmaktadır.

Çocukta Sanat ve Yaratıcılık

Yaratıcılık ve sanatın tanımı önemi, yaratıcılık ve sanatın çocuğun gelişimine katkısı, yaratıcılık ve sanat eğitiminde değerlendirme, yaratıcılık eğitimi, yaratıcılık süreçleri, yaratıcı çocuğun özellikleri yaratıcığı etkileyen etmenler, yaş, zekâ, cinsiyet. Sanat Eğitimi, sanat eğitiminin amaçları, sanat eğitiminin temel ilkeleri, sanatsal tasarım öğeleri, sanat eğitiminde eğitimcinin rolü, sanat eğitiminde program, sanat eğitiminde ortam, sanat eğitiminde çocukla iletişim, sanat eğitiminde materyal, sanat eğitiminde aile ve öğretmenlere öneriler verilmektedir.

Çocuk ve Drama

Bu dersle yaratıcı drama, dramatik etkinlikler ve kavramlar, eğitimde yaratıcı dramanın önemi ve yaratıcı dramanın çocuğa kazandırdığı değerler, eğitimde yaratıcı dramanın uygulama basamakları, drama yapılacak ortamın hazırlanması, yaratıcı dramada öğretmenin (liderin) rolü verilmekte, yapılan uygulamalar değerlendirilmekte ve drama teknikleri tartışılmaktadır.


Çocuk ve Müzik

Okul öncesi eğitimde müziğin önemi, müzik ve eğitim ilişkisi, 0-6 yaş çocuğunun müzik gelişimi ve müzikal becerileri, okul öncesi eğitim programındaki hedeflere ulaşmada müziğin kullanımı ve buna uygun repertuar oluşturma, çocuk şarkılarının tanıtımı ve analizi, çocuk şarkılarının seçiminde dikkat edilecek ölçütler, okul öncesi çocuklarına şarkı öğretme teknikleri, okul öncesi eğitim kurumlarında müzik eğitimi ile ilgili eğitim ortamı ve donanımın oluşturulması, dünyada okul öncesinde müzik eğitimi ile ilgili farklı yaklaşımlar.

Erken Çocukluk Döneminde Özel Eğitim

Erken çocuklukta özel eğitim tanım ve kavramlar, mevzuat, erken çocuklukta özel eğitim hizmet türleri, eve dayalı erken özel eğitim hizmetleri, ev ve kuruma dayalı erken özel eğitim hizmetleri, kuruma dayalı erken özel eğitim hizmetleri, erken çocuklukta özel eğitim hizmet türlerini bilmek, 0-3 yaş özel eğitim özellikleri, 3-5 yaş özel eğitim özellikleri, 5-8 yaş özel eğitim özellikleri, erken çocuklukta destek eğitim programları, erken çocuklukta kaynaştırma eğitimi.

Çocuk Animatörlüğü

Animasyon Çalışma Programı, animasyon türleri, animasyon programının özellikleri, animasyon programında dikkat edilmesi gereken unsurlar, animasyon hizmetleri organizasyonu, organizasyon şeması, organizasyonda dikkat edilecek noktalar, animasyon planlama süreci, planlamada dikkat edilecek ilkeler, planlama basamakları, animasyon organizasyonunu uygulama.

Dijital Okuryazarlık

2.   SINIF GÜZ YARIYILI

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Uygulama-I

Bu dersle öğretim yılı boyunca çeşitli okul öncesi kurumlarında haftada bir yarım gün uygulama hedeflenmektedir.


Çocuk Beslenmesi

Beslenmenin tanımı, beslenmenin önemi, besin öğeleri, besinler, besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi, besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları, yemek planları, hamile ve süt veren kadının beslenmesi, kötü beslenmenin zararları, hamilelikte enerji ve besin öğeleri ihtiyacı, süt verenin beslenmesi, çocuklarda beslenme yetersizliği sorunları, çocuk için uygun besinler, 0-6 yaş çocuğunun beslenmesi.

Çocuk Psikolojisi ve Ruh Sağlığı

Kişilik Gelişimi Kuramları, psiko-seksüel gelişim kuramı, psiko-sosyal gelişim kuramı, insancıl Gelişim kuramı. Çocukta gerçek benlik kavramını etkileyen aile faktörleri , anne  baba tutumları, kardeş ayrımı, çocukta cinsiyet ayrımı, aşırı koruyuculuk. Davranışın oluşum zinciri (Uyarıcı-dürtü-güdü-davranış), uyarıcı, dürtü, güdüler, duygu. Duyum ve algı kavramları, algı özellikleri, algıda seçicilik, algıda değişmezlik, algıda organizasyon, algıda bütünlük, algı yanılması, duyum, duyum ve algı arasındaki farklılıklar. Savunma mekanizmaları, çatışma, bastırma, yansıtma, yâdsıma (İnkâr), yer değiştirme, karşıt tepki kurma, yalıtma, somutlaştırma

Çocuk Hakları ve Koruma

Çocuk hakları ve yasalarla ilgili temel kavramlar, çocukların korunmasının ve eşit fırsatların önemi, ulusal ve uluslararası çocuk hakları ve eşit fırsatlar sunma uygulamaları, çocuk hakları ve çocuk koruma yasaları, T. C. Anayasası’nda çocuk hakları ve eşit fırsatlar sunma ile ilgili yer alan maddeler, çocuk koruma yasası, çocuk hakları sözleşmesi.

Aile Eğitimi

Aile eğitiminin tanımı, önemi, amacı, gerekliliği, aile eğitim çalışmalarının etkileri, ailelerle çalışma, okul öncesi eğitimde aile eğitim çalışmaları, ev ziyaretleri, ailelerin sınıf içi ve dışı etkinliklere katılımı, aile toplantıları, konferanslar, kitapçıklar, haber mektupları, ailelerle yapılan yazışmalar, bültenler, bülten tahtaları, dokümantasyon panelleri, teyp ve video kayıtları, fotoğraflar, dilek kutusu, telefonla görüşme, aile eğitimi etkinlik dosyası inceleme, oluşturma, geliştirme.

Değerler Eğitimi

Bu ders kapsamında değerler eğitimi tanımı, önemi ve kapsamı, toplumsal bağlamda değerler eğitimi, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda değişimler ve değerler, ahlak kavramı tanımı ve önemi, ahlaki değerlerin gelişimine farklı yaklaşımlar, karakter eğitiminin tanımı ve önemi, değerler eğitiminde ailenin rolü, okulöncesi dönemde değerler eğitimi, okulöncesi dönemde kazandırılabilecek temel değerler, özsaygı, özdenetim, sorumluluk, işbirliği, sevgi, saygı, dürüstlük, sabır değerlerinde etkinlik örnekleri, sorumluluk alma, dayanışma, öz disiplin, kardeşlik değerlerinde etkinlik örnekleri ve okulöncesi etkinlik türlerinde değerler eğitimi konuları ele alınmaktadır.


Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırmada temel kavramlar, bilgi, bilim, araştırma, bilimsel yöntem, bilimsel yöntemin aşamaları, bilimsel araştırma, bilimsel araştırma çeşitleri, temel araştırmalar, uygulamalı araştırmalar, araştırmanın gereği ve önemi, araştırmanın konusu (problem), araştırma konusunun seçimine etki eden faktörler, değişken ve değişken türleri, problem cümlesi, problem cümlesinde bulunması gereken nitelikler, alt problemler, ilgili kaynaklar (kaynak taraması), araştırma probleminin cevabı (hipotez), amaç ve ifadelendirilmesi, önem, araştırmanın dayandığı temeller (varsayımlar), sınırlılıklar, tanımlar. Kaynak araştırması yapma, araştırmanın yöntemi, evren ve örneklem, örnekleme yöntemleri, verilerin toplanması, verilerin toplanmasında kullanılan yöntemler, gözlem, görüşme, yazışma (anket, test), deney, belge taraması.

Çocuk Edebiyatı ve Medya

Bu dersle ana dili etkinliklerinin çocuğun gelişimlerine olan etkileri, okul öncesi eğitim kurumlarında ana dili etkinlikleri, ana dili etkinliklerinin planlanmasında dikkat edilmesi gereken ilkeler, ana dili etkinliklerini planlama, ana dili etkinlikleri sırasında kullanılacak araçlar verilmektedir. Çocuk yayınlarında bulunması gereken özellikler, çocuk yayınlarının değerlendirilmesi Basılı yayınların değerlendirilmesi, görsel yayınların değerlendirilmesi, çocukların ve ailelerin çocuk yayınlarını kullanmalarına rehberlik etmek.

2. SINIF BAHAR YARIYILI Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Uygulama-II

Bu dersle okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanmak üzere araç-gereç hazırlığı, eğitim ortamının hazırlanması, etkinlik planlama ve yapılan uygulamalar değerlendirilmektedir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuğun büyümesine ve gelişmesine etki eden etmenler, ülkemizde çocuk ölümleri ve sakatlıklarına neden olan önemli sağlık sorunları, yüksek riskli yeni doğan, çocukta ilaç uygulamaları, solunum sistemi sorunu olan çocuk, genito - üriner sistemi sorunu olan çocuk. Kan elementlerine yönelik sorunu olan çocuk, gastrointestinal sistem sorunu olan çocuk, nörolojik sorunu olan çocuk, kas iskelet sistemi sorunu olan çocuk, konjenital kalp hastalığı olan çocuk. Onkolojik sorunu olan çocuk, kollojen doku hastalığı olan çocuk, klinik uygulamaya uyum, hasta bakımı planı geliştirme ve uygulama.


Davranış Yönetimi

Pekiştirme, pekiştirme tarifeleri, pekiştireç çeşitleri, etkili pekiştirme yolları, davranışı önlemede olumlu öğrenme ortamı oluşturma, davranış zincirini kırma, ayrımlı pekiştirme, sönme, tepkinin bedeli, mola, onarıcı düzeltme, aşırı düzeltme

Sanat Etkinliklerini İzleme

Sanatın tanımı, Sanat ve çocuk resimleri, çocuk resimlerine kuramsal yaklaşım, çocuk resmine ilişkin görüşler, çocuk resimlerinde en sık işlenen konular ve cinsiyete göre rastlanan farklılıklar, çocuğun resim etkinliği karşısında ana-bab ve okulun rolü, çocuğun bireysel özelliklerini yansıtan resimler, normal gelişim düzeyindeki çocukların resimleri.

Kişisel Gelişim

İş ortamında iletişim, kişiler arası iletişim ilkeleri, davranış kalıpları, mesleki yeterlilikler, mesleki donanım, mesleki donanımı etkileyen etmenler, kişiliği etkileyen etmenler, mesleğin gerektirdiği kişilik özellikleri, iyi iletişim kurma becerilerini genelleme ile ilgili bilgi verilmektedir.

Seminer

Araştırma Süreci ve teknikleri, araştırma türünü belirleme, temel araştırmalar, uygulamalı araştırmalar, araştırma konusun belirleme, problem seçimi, araştırma probleminin tanımlanması, araştırma problemine yönelik kaynakların taranması, bilimsel  yayınlar, kitaplar, konu ile ilgili tezler, bilimsel toplantı kongre raporları, araştırma modelini oluşturmak, araştırmanın önemini ortaya koymak, sınırlılıkları belirlemek, varsayımları belirlemek, araştırma yöntemini belirleme, tarama modeli, deneme modeli, araştırmanın evrenini ve örneklemini belirleme, araştırma verilerini sonuçlandırmak, araştırma sonuçlarını yorumlamak, araştırma sürecini raporlaştırmak.

Çocuğu Tanıma Teknikleri

Bu ders kapsamında çocukları tanıma ve değerlendirme yöntem ve teknikleri hakkında temel bilgiler, çocukların gelişim özelliklerine uygun standart ve standart olmayan tekniklerle gelişimsel değerlendirme konularına, gelişim raporu yazma, gelişimi destekleyici öneriler geliştirme, gelişim takibi yapma ve raporlaştırma becerisi kazanma, çocuklara yönelik geliştirilmiş gelişim değerlendirme araçlarını tanıma ve kullanma, gelişim değerlendirme stratejileri, gelişim değerlendirme raporu yazımı, gelişimsel öneri verme konularına yer verilmiştir.

İlk yardım

İlk yardım ile ilgili kavramlar, koruma, olay yerinin değerlendirilmesi, olay yeri güvenliğinin Sağlanması, bildirme,

acil çağrı yapılması, kurtarma.


Hızlı Erişim