0472 –215 98 63 coronavirus@agri.edu.tr

Coronavirus (COVID-19)

Koronavirüs (Covıd-19) Hijyen Ve Enfeksiyondan Korunma Konferansı

Koronavirüs (Covıd-19), ülkemizde henüz sosyal izolasyon, hafta sonları ve resmi tatil günlerinde sokağa çıkma kısıtlamaları başlamadan önce üniversitemiz koronavirüs hastalığının ve korunma yollarının önemini çok önceden değerlendirmiştir.

Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT başkanlığında üniversitemiz akademik, idari personeli, öğrencileri ve Ağrı ilimizdeki birçok kurum ve kuruluş personeli ile halkımızın da katılımıyla yaklaşık 1200 katılımcıya 28. 02. 2020 tarihinde saat 14:30’da interaktif konferans düzenlenmiştir.

Bilimsel özelliği yüksek olan koronavirüs toplantısının moderatörlüğünü üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Güray OKYAR yapmıştır. Konuşmacı olarak Erzurum Atatürk Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet PARLAK katılmıştır. Prof. Dr. PARLAK konunun önemini, sağlığımız açısından ciddiyetini ve korunma yollarını özetlemiş, katılımcıları ve yerel basını bilgilendirmiştir.

Moderatör Prof. Dr. Güray OKYAR Çin’in Vuhan kentinde balık pazarında endemi olarak ortaya çıkan Covid 19 hastalığının ciddiyetini ifade etmiştir. İnsandan insana solunum yoluyla bulaşarak vücudumuzun en savunmasız organı olan akciğerlerimizi hızlı bir şekilde tutabileceğini, başlangıçta yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve pnömoni sonucu ölümcül olabileceğini bildirmiştir.

Aşısı ve tedavisi henüz bulunmayan bu hastalığın pandemi olarak kısa sürede yakın temasla ve solunum yoluyla kıtalar arası birçok ülkeye bulaşabileceği salgın sonucu binlerce insanın ölebileceği özetlenmiştir.

Korunmada hijyenin, el temizliğinin(sabunla yıkama), maske kullanımının, sosyal mesafe ve izolasyonun önemi anlatılmış özellikle 65 yaş ve üzeri çocukların bağışıklık sistemlerinin düşük olabileceğinden bu hastalıkta olumsuz etkilenebileceğine değinilmiştir.

İleri yaşlarda daha sık görülen kronik hastalıklardan tıkayıcı akciğer hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı yanı sıra sigara kullananlarda ve kanser hastalığı olanlarda daha kötü etkileri olacağı ve daha ölümcül olacağı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak koronavirüsten korunmak için toplu sosyal faaliyetlerden uzak durulması, hijyen kurallarına riayet edilmesi bu hastalığın yayılmasını azaltacağı özetlenmiştir. Sağlık çalışanlarına(doktor, hemşire, sağlık teknisyeni, idari ve yardımcı hizmet personelleri) hastalığın tedavisi ve kontrolünde önemli görevler düşeceği ifade edilmiştir.

                                                                                                          Prof. Dr. Güray OKYAR

                                                                                                                       04.05.2020

Haberin Fotoğafları