0472 216 20 35 Faks: 0472 215 42 29/6101 iif@agri.edu.tr

İslami İlimler Fakültesi

Online “Kitap Tahlili” Programı Gerçekleştirildi

Fakültemiz öğrenci kulüplerinden Akademik Düşünce Kulübü, örgün eğitime ara verilmeden önce planlamış olduğu “Kitap Tahlili” programının ilkini bugün (23.03.2020) online olarak gerçekleştirdi. Bahis konusu edilen Rasim Özdenören’in “Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler” kitabı, Arş. Gör. Emrullah Bolat hocamızın moderatörlüğünde, ikinci sınıf öğrencilerimizden Seyfullah Hamza Alptekin, Zeynep Turan, Muhammed Coşkun ve Samiye Yılmaz’ın sunumlarıyla icra edildi. Online “Kitap Tahlili” programında şu hususlara değinildi:

“Müslüman sadece kendisini düşünmez, düşünemez. Müslüman başkası için de yaşayabilen kimsedir. Batıyla aramızdaki en önemli farklardan birisi budur. Batı Rönesansı, kilisenin baskıcı, insanı hiçe sayan yapısına tepkinin bir netice sayılmalıdır. Oysa İslam zuhurundan günümüze kadar, insana hakettiği değeri vermiş ve bunun önündeki engelleri kaldırmaya yönelik ilke ve prensipler vaz etmiştir.”

Seyfullah Hamza Alptekin

“Müslümanlar olarak vazifeli olduğumuzu unutmamalıyız. İlahi irade bizden insanlık adına, insanlığın yararına bir şeyler yapmamızı beklemektedir. Bunun farkında olmayanlarımızın sağlıklı düşünme yetisinden uzak olduklarını söyleyebiliriz. İnandıklarımızın sebebini, nasıllığını tekrar sorgulamalı ve ibadetlerimizde şuur seviyemizi artırmalıyız. Gerçek ve doğruları İslam terazisinde tartabilecek zihni olgunluğa ulaşmanın yollarını aramalıyız. Müslüman toplumlar olarak bize sunulan her türlü ideoliji, fikir, kavram ve kavgayı bilinç terazimizde tartabilmeliyiz.”

Zeynep Turan

İslam’da fikir ve eylem birliği sözkonusudur. Bu birliktelik İslam tarihinde bilimsel buluşlara da öncülük etmiştir. Anı yaşamakla birlikte, anın ötesine geçen müslümanlar bu bilinçle Yaratıcıyı razı etmek, yaratılanlara hizmet sunmak niyetiyle hareket etmişlerdir. İnsanın mizacının islamı anlamaya olumlu ya da olumsuz tesirleri söz konusudur. Bunun da farkında olan müslüman kendi doğrularıyla İslam’ın doğruları arasında dengeli bir yol bulmalıdır.

Muhammed Coşkun

“İslami altyapının temeli iktisat değil hukuktur. İslam toplumunda hukuk sosyal yapının temelini oluşturur. İslam toplumu çoğunlukla kendi kültürünü kendisi oluşturmuştur. Diğer bazı dinler “afyon” olarak telakki edilebilmişken, İslam dini özü itibariyle böylesi bir ithamdan uzaktır. İslam toplumu kendi varlığıyla ürettiği kültürle olaylara yaklaşım sergiler. Bu kültürü içselleştirebilen müminler tüm insanlık için örnek olabilirler. İslam’ın toplumda karşılığı, geleceğe söyleceyeği çokça şeyler vardır. İslam toplumsaldır. İnzivayı hoş görmez. Belli zamanlarda oruç, itikaf gibi ibadetlerle sair zamanlara hazırlığı amaçlar. Yetişmişlikle teorinin, pratiğe geçirilebileceğini işaret eder. İslam Batılı anlamda sunulan bir gelenekçilik iddiasında değildir. Gelişmeye, olumsuzu olumlu hale getirmeye yönelik bir düşünüş sunar. İctihadla düşünce boyutunda güncellenmeyi mümkün kılar. İslam aklının ilk basamağında vahiy vardır. Vahiyden aldığı ilkelerle, müslüman aklını oluşturur. Müslümanca bir bakışla dünyaya bakar.

Samiye Yılmaz


Dinleyici olarak katılım sağlayan öğrencilerimizin görüşlerinin de alındığı program, “Korona virüsü sebebiyle yaşadığımız sıkıntıların bir an önce atlatılabilmesi, öğrencilerimizin okullarına, arkadaşlarına ve Hocalarına kavuşabilme” dilek ve temennileri ile son buldu. Diğer yandan gelecek programın tarih ve kitabı da kararlaştırıldı.





















Tahlil tarihi:
 15.04.2020


Haberin Fotoğafları