0472 216 20 35 Faks: 0472 215 42 29/6101 iif@agri.edu.tr

İslami İlimler Fakültesi

Dekanımız Prof. Dr. Adem YERİNDE'nin Kadir Gecesi Mesajı

“Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır… O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir esenliktir.” Kadir: 97/3, 5

“Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Müslim)

Kadir gecesi Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği ve faziletçe bin aydan daha hayırlı gecenin adıdır. Kur’an genelde tüm insanlar için özelde ise müminler için yol gösterici bir rehber olduğundan, Kur’an’ın indirilmesi sürecinin bu gecede başlatılması Müminlerin hayatlarında özel bir anlam taşımaktadır. Allah’ın izniyle melekler ve Cebrail’in (a.s.) yeryüzüne indiği bu gecede yeryüzüne esenlik hâkim olur.

Hz. Peygamber (s.a.s.) Kadir gecesinin Ramazan’ın son on günündeki tekli gecelerde aranmasını tavsiye etmiştir. Ancak sahabe rivayetlerine dayanılarak camilerde gerçekleştirilen toplu kutlamalarda Ramazan’ın 27. gecesi öne çıkmıştır. Müslümanların hayatında tam bir ibadet iklimini temsil eden Ramazan’ın feyiz ve bereketinden daha fazla istifade edilmesi hikmetine binaen Kadir gecesi tam olarak bildirilmemiştir. Binaen aleyh Müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün Ramazan gecelerini zikir, dua, tövbe ve istiğfar gibi ibadetlerle ihya etmeleri söz konusudur. Ramazan’ın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber de dünya meşgalelerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, gecelerini ibadet ve tefekkürle geçirirdi.

Bu münasebetle Kadir gecenizi güzel dilek ve temennilerle kutlar, kıymetini insanlığa yol gösterici olarak vahyedilen Kur’ân’ın indirilmesinden alan bu gecenin feyiz ve bereketiyle, başta asrın felaketi depremler, sel baskınları ve sair doğal afetlerle mücadele etmek zorunda kalan milletimize olmak üzere bütün İslam âlemi ve dünya milletlerine esenlik, huzur ve barışın egemen olmasını dilerim.

Kadir geceniz mübarek olsun.

Prof. Dr. Adem YERİNDE