0472 215 98 63 - 0472 216 20 08 rektorluk@agri.edu.tr
  • TR
  • EN

Erasmus+ Programı 2021-2022 Güz Dönemi Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Ve Staj Hareketliliği İlanı


Online Başvuru linki İçin Tıklayınız

ÖNEMLİ NOT:  Sınavda başarılı olan öğrenciler Covid-19 sürecinden kaynaklanabilecek sorumlulukları kabul etmiş sayılırlar. Başarılı ve yedek listesinde bulunan öğrencilerin belge işlemleri için kuruma gelebilmesine engel teşkil edecek durumları göz önünde bulundurarak başvurularını buna göre yapmaları gerekmektedir. Sınavda başarılı olan fakat mücbir sebeplerle hareketlilikten yaralanamayan öğrencilerin hakkı bir sonraki başvuru döneminde saklı olmayacaktır.

ÖNEMLİ NOT:  Sanal ortamda yapılacak olan sınavın bağlantı adresi ve bilgileri 13.04.2021 tarihinde kurum ana sayfasında, duyurular bölümünden bildirilecektir. Başvuru süreci ile ilgili olası tüm değişiklikler kurum ana sayfasında, duyurular bölümünden bildirilecektir.

ÖNEMLİ NOT:  Online Başvuru formundaki Çalışma Bilgileri bölümünün doldurulması zorunlu değildir.

 

ÖNEMLİ NOT: İlanın tamamı okunmadan yapılan eksik başvurular dikkate alınmayacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Başvuru sisteminde ortalamaların 100’lük sistemde girişi talep edilmektedir, fakat ortalamalar 4’lük sisteme göre girilecektir. Örneğin AGNO’su 4,00 üzerinden 3,20 olan bir öğrenci ortalamasını ilgili bölüme (3,20) şeklinde yazacaktır.

Ortalaması (AGNO) 4’lük sistemde 2,20 altı olan lisans / önlisans ve 2,50 altı olan yüksek lisans öğrencileri kesinlikle başvuru yapamayacaklardır.  

Erasmus + Programı kapsamında 2021-2022 akademik yılı Öğrenci Öğrenim Hareketliliği çerçevesinde üniversitemizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrencilerimize duyurulmak üzere hazırlanan ilan metni aşağıda yer almaktadır.

Hareketliliğe katılmak isteyen öğrenciler, 2021-2022 Güz dönemi ikili anlaşma listelerine https://intoffice.agri.edu.tr/erasmus/partner-enstituler/   adresinden ulaşabilir.

DİKKAT! Erasmus + döneminde kurumlararası anlaşmalar yeni bir biçim kazanmıştır. İmzalanan anlaşmalarda, karşılıklı kontenjanların yanında en önemli unsurların başında “Dil Yeterlilikleri” gelmektedir. Yararlanıcı adayları, üniversite seçimlerini yapaken gitmeyi planladıkları üniversitedeki öğretim dillerinin neler olduğuna ve bunlar için talep edilen asgari yeterlilik seviyelerine son derece dikkat etmelidirler. Ayrıca, not sistemi, vize koşulları, sosyal güvenlik ve konaklama gibi bilgiler de anlaşma ayrıntılarına eklenmiştir.

Fakülte bazında kontenjan listesi için: Tıklayınız

*Kontenjanlar, başvuru sayıları ve İngilizce yetkinlik durumlarına göre süreç sonunda değişiklik gösterebilir.

* Gidecek öğrencilerin sorumlu olacakları toplam ders yüklerinin (alttan, üstten ve dönem dersleri) en az 25 AKTS olması beklenmektedir. Aksi halde hareketliliğin gerçekleşme durumu Erasmus kurul kararıyla belirlenecektir.  

BAŞVURU TAKVİMİ VE YÖNTEMİ

İLAN TARİHİ: 22/03/2021

SON BAŞVURU TARİHİ: 12/04/2021

SINAV TARİHİ: 15/04/2021  (13:00 Yazılı Sınav)  16/04/2021  (Sözlü Sınav- Saati Duyurulacak)  

SONUÇLARIN İLANI: 19/04/2021

SINAV YERİ: Sanal ortamda yapılacak olan sınavın bağlantı adresi 13.04.2021 tarihinde kurum ana sayfasında, duyurular bölümünden bildirilecektir.

  • Erasmus+ hareketliliğine gitme hakkı kazanmış olan ve mücbir sebepler  (sağlık sebepleri, doğal afet vb.) dışında herhangi bir sebepten dolayı gitmekten vazgeçen adayların ikinci kez başvurmaları halinde toplam puanlarından (-10) puan kesinti yapılacaktır.
  • Online başvuru için adayların geçerli bir e-mail hesabı kullanmaları gerekmektedir. Başvuru şifreleri genellikle mailinizde Gereksiz (Spam) kutusuna düşmektedir, kontrol ediniz.
  • Online başvuru formunda resim, diploma vb. belgelerin sisteme yüklenmesi talep edilmektedir. Fakat resminizi yüklemeniz yeterlidir Adayların tüm bu belgeler için (diploma vb.) sadece resimlerini yüklemeleri yeterli olacaktır. Resim harici belgelerin yüklenmesine gerek duyulmamaktadır.

BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER

1-      Online Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Formu adresinden başvuru yapıldıktan sonra alınacak 1 adet çıktı (İMZALI). * Not ortalaması 4’lük sistem kullanılarak girilecektir ( Örnek: 3,20). Not girişi mezuniyet bilgileri bölümünden yapılacaktır. 

2-      Kimlik fotokopisi

3-      Not Dökümü (Transkript) belgesi

4-      İki adet fotoğraf


Önemli Not: Yukarıda istenen Kimlik fotokopisi, Fotoğraf veTranskript belgesi, asil ve yedek adayların bulunacağı toplantıda şahsen teslim edilecektir. Toplantı tarihi ve saati, sonuçlarla beraber duyurulacaktır. Belgelerin şeffaf dosya içerisinde getirilmesi gerekmektedir.

    

Online Başvuru linki : Tıklayınız

Son beş yıl içerisinde YDS-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS veya ÜDS)’den alınmış olan 50 ve üstü puanlar geçerli olacaktır. Bu sınavlara ek olarak, uluslararası geçerliliği ilgili akademik birim tarafından kabul edilen diğer sınavların sonuçları, yüzlük sisteme dönüştürülerek kabul edilecektir.

ÖNEMLİ NOT: Tüm belge ve bilgiler eksiksiz olarak hazırlanarak teslim edilmelidir. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.

GENEL HÜKÜMLER:

Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim kurumunun Erasmus değişimi yapmak üzere var olan ikili anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir.

Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ile 12 ay arasında bir süre (1 veya 2, bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir.

* Yararlanıcılar, Erasmus hareketlilik sürelerini hibesiz uzatmak istemeleri durumunda bu talepleri kabul edilir ve tüm Erasmus kurallarının uygulanması şartı ile öğrencinin hibesiz olarak kalmasına izin verilir.

Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. (Birinci sınıfta okurken başvurularak, ikinci sınıftayken hareketlilikten yararlanılabilinir)

Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere bir yarıyıl için 30, bir tam akademik yıl için 60 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler bir sonraki akademik yıl içerisinde tekrar edilir. Karşı kurumdan alınan ders AKTSlerinin en az 3/2 (20 AKTS) oranında başarılı şekilde geçilmiş olması beklenir. Aksi durumda toplam hibeden %20 oranında kesinti yapmak Uluslararası İlişkiler Biriminin takdirindedir.

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR

Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır:

      Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

      Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak

Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır.

Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci kademe) bir yüksek öğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması

Öğrencilerin notlarının 4’lük sistemden 100’lük sisteme uyarlanışı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimince uygulanan dönüştürme tablosuna göre yapılacaktır.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe belirlenene kadar, tüm başvuru sahipleri aday statüsündedir. Başvuru sahibi, seçilmiş olarak ilan edilse dahi yukarıdaki koşul sağlanıncaya değin adaydır.

Bir öğrenci Erasmus+ öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir. Önceki bir kademedeyken öğrenim hareketliliği hibesi alan bir öğrenci, sonraki bir kademede yine hibe alarak Erasmus+ öğrenim hareketliliği faaliyeti gerçekleştirebilir. Staj hareketliliği faaliyetinden faydalanılmış olması, bir kez de öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir. Ancak öncelik daha önce Erasmus+ faaliyetinden yararlanmamış olan öğrenciye verilir. Ayrıca, öğrenim hareketliliği faaliyeti için alınabilecek hibenin üst sınırı, varsa daha önceki staj hareketliliği süresini 12 aya tamamlayacak süredir. Aynı kademede toplam 12 ayı aşan faaliyet süresi için hibe ödenmez.

Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dahilinde seçilir. Öğrenim ve staj hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

Akademik başarı düzeyi : % 50

Dil seviyesi : % 50

Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir.

 

Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (Öğrenim hareketliliği 3 tam ay- Staj hareketliliği 2 ay) sözkonusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz, öğrenci sıfır hibeli öğrenci olarak rapor edilir ve tekrar Erasmus+ programından faydalanmak istediğinde toplam puanından (-10) puan kesinti yapılır.

Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrencide bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.

Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan sonra kendi istekleriyle (mücbir sebep olmaksızın) hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir. Bu öğrenciler, tekrar Erasmus+ programından faydalanmak istediğinde toplam puanından (-10) puan kesinti yapılır. Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan sonra öğrencilik sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde (derslere devam etmemek ya da sınavlara girmemek gibi), öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.

ÖNEMLİ NOTLAR:

2020 sözleşme döneminden itibaren hareketlilik başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

Ölçüt Ağırlıklı Puan

Ölçüt Ağırlıklı Puan

Akademik başarı düzeyi %50 (toplam 100 puan üzerinden)

Akademik başarı düzeyi %50 (toplam 100 puan üzerinden)

Dil seviyesi %50 (toplam 100 puan üzerinden)

Dil seviyesi %50 (toplam 100 puan üzerinden)

Şehit ve gazi çocuklarına

+15 puan

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu

Kapsamında haklarında korunma, bakım veya

barınma kararı alınmış öğrencilere

+10 puan

Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma

+ 10 puan

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Sınavı kazandığı halde mazeretsiz olarak gitmemek. (Tekrar başvuru yapılması durumunda.)

-10 puan

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

Erasmus seçme (dil sınavına) gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus+ hareketliliğine tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan


Engelli başvurular için ek açıklama :
Erasmus+ Programına katılan engelli yararlanıcılara aldıkları standart hibelerine ek olarak özel ihtiyaçlarına yardımcı olmak üzere ilave hibe verilebilmektedir. Engelli öğrenci ve personele fazla hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşme bitiş tarihinden 60 gün öncesine kadar yapılabilir. Başvuru formları, Merkezin internet sitesinde, https://goo.gl/srJwkS  yayımlanmaktadır. Başvuru formuna, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri veren doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi eklenir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrenci/personelin engelli olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, engelli katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır. Başvurular öğrenci/personelin halen almakta bulunduğu diğer mali desteklerle ilgili bilgi vermek ve bunların yurtdışında geçirilecek bir hareketlilik dönemi için niçin yetersiz olduğunu açıklamak zorundadır.

ITIRAZLAR/ŞİKAYETLER

Şikayet/itiraz süreçleri için Yabancı Diller Yüksekokulundan yazılı olarak bilgi talep edilebilir. Sınav sonuçları ile ilgili itirazlar, sınav sonuçlarının kurum web sayfasında ilan edilmesini takip eden 2 (iki) işgünü içerisinde yapılmalıdır.

AYLIK HİBELER:

Hayat Pahalılığına Göre Ülke Grupları

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Hibe Öğrenim (Avro)

Aylık Hibe Staj (Avro)

1. ve 2. Grup

Program Ülkeleri

Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan

500

600

3. Grup Program

Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye

300

400


Ödemeler, toplam hibenin %80’i gitmeden önce, %20’si dönünce olmak üzere iki taksitte yapılır.

Başvuru linki : Tıklayınız

 

 

STAJ HAREKETLİLİĞİ

BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER

1-      Internet başvurusu tamamlandıktan sonra alınacak başvuru formu çıktısı.

2-      Staj yapılacak olan yükseköğretim kurumu (“Genişletilmiş (Extended) ” veya “Yalnızca Staj Faaliyeti için Geçerli (Placement Only)” Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi olmalıdır), işletme, özel/resmi kurumdan öğrencilerin staj yapacakları süreyi ve hangi konuda staj yapacaklarını gösteren davet mektubu.

3-      Kısa özgeçmiş (Europass CV) oluşturmak için tıklayınız


 4-  Not Dökümü (Transkript)

Staj Hareketlilikleri için yapılacak başvurularda,  ÜDS (son 5 yıl) ve YDS’den alınmış olan 50 ve üstü puanlar geçerli olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Tüm belge ve bilgiler eksiksiz olarak hazırlanarak teslim edilmelidir. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.

ERASMUS PROGRAMI ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ  DAHA FAZLA BİLGİ EDİNMEK İÇİN TIKLAYINIZ