Günümüz eğitim ve öğretim anlayışı çerçevesinde Yüksek Öğretim Kurulu’nun amaç ve ilkeleri doğrultusunda İlahiyat ve Din Bilimleri alanlarında Örgün Din Eğitimi (Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta dereceli okullarda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği ile İmam-Hatip liselerinde meslek dersleri öğretmenliği) ve yaygın din eğitimi (Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din hizmetleri, merkez teşkilatında çeşitli görevlerle, imam-hatip, müezzin kayyım, vaiz(e), Kur’ân Kursu öğreticisi) alanlarına eleman hazırlamaya yönelik olarak lisans düzeyinde eğitim vermek, hem Temel İslam Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları, Felsefe ve Din Bilimleri alanlarında hem de farklı dinlerin kutsal değerleri ve kültürel yapıları hakkında öğrencileri bilgilendirerek akademik anlayışa uygun olarak temel kaynaklardan yararlanmalarına yardımcı olmak fakültemizin temel amacıdır.
Hazırlık sınıfında İslami İlimlerin kaynak dili olan Arapçayı öğretmek suretiyle hem öğrencilerin doğru dini bilgiyi kaynağından öğrenmelerini sağlamak hem de ülkemizin genişleyen ilgi coğrafyasıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmelerine imkân vererek geleceğimize katkı sunmak da hedeflerimiz arasındadır.
Fakültemiz 7.500 metrekare kapalı alana sahip zemin katla birlikte 3 kattan oluşmaktadır. 3 adet lisansüstü derslik, 1 adet konferans salonu,1 seminer salonu, 2 adet toplantı salonu, 17 adet 50 kişilik derslik, 3 adet 30 kişilik derslik, 2 adet 90 kişilik derslik, 2 adet amfi, 1 adet bilgisayar laboratuvarı, 1 adet dil laboratuvarı, 1 adet kantin, 1 adet kütüphane ve 2 adet mescit ile öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak şartlar sağlanmıştır. İslami İlimler Fakültemizde öğrencilerin sosyal aktiviteler yapmaları için gerekli şartlar düşünülmüş olup, kantin ve yemek hizmetleri hizmet binası içerisinde yer alan yemekhane ve kantinde verilmektedir. Yemek hizmetleri Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ihale edilen şirket tarafından gerçekleştirilmektedir.
İslami İlimler Fakültesi, milletimizin ümmet bilincine kavuşturulmasında önemli rol oynamakta, Diyanet İşleri Başkanlığın ihtiyacı olan İmam Hatip, Müezzin Kayyım, Vaiz(e) ve Kur’an Kursu öğreticilerini yetiştirme noktasında önemli katkı sağlamaktadır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığında görev yapacak olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İmam Hatip Liselerindeki meslek dersleri branşlarındaki öğretmen ihtiyaçları da İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri mezunlarınca karşılanmaktadır.