0472 216 20 35 Faks: 0472 215 42 29/6101 iif@agri.edu.tr

İslami İlimler Fakültesi

Dekanımız Prof. Dr. Adem YERİNDE'nin Ramazan Ayı Mesajı

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun.” (Bakara 2/185)

“Oruç bir kalkandır. Oruçlu, saygısızlık yapmasın, ahlâksızca konuşmasın. Eğer biri kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa, ‘Ben oruçluyum.’ desin. Nefsim yedi kudretinde bulunan Allah’a yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah nezdinde, misk kokusundan daha hoştur. (Allah, oruçlu için şöyle buyurur): ‘O, yemesini, içmesini ve cinsel isteklerini benim için terk ediyor. Oruç benim içindir. Onun mükâfatını ben vereceğim. Bir iyiliğe ise on misli ecir vardır.’” (Buhârî, “Savm” 2)

İkinci kez dünyayı kasıp kavuran pandeminin gölgesinde idrak ettiğimiz, müstesna bir ibadet iklimini temsil eden Ramazan ayını buruk bir sevinçle karşılıyoruz. Bu Ramazanda da camilerimizde, kolektif dini şuurun en güzide yansıması olan teravih namazları toplu halde eda edilemeyecektir. Her şeye rağmen bizleri esenlikle Ramazan ayına ulaştıran Yüce Rabbimize hamdü senalar olsun.

Allah’ın, engin rahmetinin bir tezahürü olarak kullarına lutfettiği Ramazan ayı, nefislerde kötülük hislerinin gerilediği, hayır ve iyilik duygularının kabardığı Kur’ân, ibadet, zikir, hassaten oruç ayıdır. Ramazan ayı ayrıca Allah’ın buyrukları doğrultusunda nefis muhasebesi yapmak, kalpleri, nefisleri ve zihinleri halis niyetler ve amellerle arındırıp aydınlatmak, aynı mefkûre etrafında tek bir Allah’a kulluğumuzu takdim etmek, yüreklerimizden eksik etmediğimiz kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularını dışa vurmak için paha biçilmez bir fırsat sağlamaktadır.

Pandeminin tehdidi altında buruk bir gönülle karşıladığımız mübarek Ramazan ayının başta ülkemiz ve milletimiz olmak üzere bütün dünya milletlerine hayırlar getirmesini, tarihte eşine rastlanmamış biçimde insanlığa musallat olan salgından kurtuluş ayı olmasını, inananların oruç ve teravih namazında anlamını bulan kulluk duygularını kemali sıhhatle arz etmelerini dilerim.

Prof. Dr. Adem YERİNDE

Dekan