0472 215 98 63 - 0472 216 20 08 rektorluk@agri.edu.tr
  • TR
  • EN

Abdolbari Goozel Kimdir?

Sayın Abdolbari GOOZEL 23 Ağustos 1949 yılında İran’ın Makü şehrinde dünyaya geldi, oradan Türkiye’nin Muş Vilayeti’nde yaşayan nenesinin yanına yerleşti.


1956-1961 yılları arasında Türkiye’de İlkokulu okumuş, 1962-1965 yılları arasında da İran’da ortaokul öğrenimini tamamladı.

Genç yaşından itibaren babasının yanında toptan    gıda ticareti ile uğraştı. 1968 yılında ticaret hacmini büyüterek aynı yılda yıllık 50-60 milyon dolara çıkardı.

1981 yılında gerçekleşen İran İslam Devriminden sonra Türkiye’nin Başkenti Ankara’ya geçti ve buradan İsviçre’ye gitmeyi planladı. Fakat o dönemde Başbakan Yardımcısı, daha sonra da Cumhurbaşkanı olan rahmetli Turgut Özal’ın ısrarı üzerine Türkiye’de kaldı ve Ankara’da “Etsun A.Ş.” adlı şirketini kurdu.

1992 yılına kadar Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai), Türkiye, İran, Irak, Suriye, Ürdün gibi ülkelerde çeşitli şirketler kurarak iş faaliyetlerini birleştirmeyi planladı.

Bu şirketleri birleştirmek ve kurduğu şirketlerin koordinasyonunu sağlamak maksadıyla 1994 yılında Dubai’de “İntersun Holding” adıyla şirketler grubunu kurdu.

1991 yılında Azerbaycan ve Gürcistan’a gıda ürünlerinin ihracatıyla meşgul oldu.

1992 yılından itibaren Azerbaycan’da ve Gürcistan’da resmi şirketinin şubesini kurdu. 1994 yılında Azerbaycan sanayisinin gelişmesinde öncülük yaptı, ülkenin gelişmesi programı ile paralel işsizliğin giderilmesi maksadıyla sanayi müesseseleri üzerine aşağıdaki fabrikaları kurdu:


Yağ ve margarin fabrikası, 4 adet konserve fabrikası, 600.000 ton hacimli şeker fabrikası, yıllık üretimi 100.000 ton olan kâğıt fabrikası, çay plantasyon ve paketleme fabrikası, 4.000 hektar arazide modern sulamatesisi, Amerika EX-İM Bank ile işbirliği neticesinde örnek hayvancılık tesisikurdu. Bunun dışında inşaat (Land Development), banka ve sigorta alanında ortaklık gibi iş faaliyetleri ile ülkenin ekonomisine önemli derecede hizmet ederek katkı sağladı.

AbdolbariGoozal 1980 yılında İran’da ve Türkiye’de petrol ticaretine başladı.


2002 yılından beri ise bu faaliyet, Bakü’de petrol terminali ve Dübendi petrol terminali vasıtasıyla Hazar petrolünün Gürcistan’a taşınması koordinasyonundan ibarettir.


Hâlihazırda İsviçre ve Dubai’de petrol ve petrol mahsullerinin ticareti ile meşgul olan şirketleri vardır.


Azerbaycan’da “Park Bulvar Alışveriş ve Eğlence Merkezi”, “Haydar Aliyev Merkezi”, “FlameTowers”, “Şahdağ Turizm Kompleksi” gibi muhteşem inşaat eserlerinin meydana getirilmesinde çok önemli katkılar sağladı. Bu yapıların yapılmasında çok tecrübeli, dünyada tanınmış ZahaHadid gibi mimarlarla işbirliği yaptı.


Hobisi, yeni işyerleri açmak ve insanlara iş imkânı sağlamaktır. Aynı zamanda işçilerle işveren arasında adil bir sistemin kurulması ile ilgili hâlihazırda elinde bir çalışması bulunmaktadır. Bu çalışma sermaye ve işçinin ortak memnuniyet noktasını sağlamak için uluslararası şirketlerle ciddi teknoloji destekli çalışmalar üzerinde yoğunlaşmaktır.

Bu çalışmaların bir parçası olarak milliyet, din ve ırk ayırımını dikkate almadan çalışkan insanlara adaletli iş imkânı sağlamaktır.


Bu bağlamda da hâlihazırda Dubai, İsviçre, Seylan, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Irak, Afganistan’da grubun (İntersun Holding) çatısı altındatahmini 14 milletten olan insanlar bir ailenin fertleri gibi omuz omuza çalışıyorlar. Toplam daimi işçilerin sayısı 7000, bunun dışında fabrikalarda mevsimlik çalışan işçilerin sayısı 10.000 kişidir.

Hızlı Erişim