0472 215 98 63 - 0472 216 20 08 rektorluk@agri.edu.tr
  • TR
  • EN

Prof. Dr. SEZGİN’in Babasının Kabri Üniversitemiz Tarafından Onarıldı

Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat SEZGİN'in babası Ağrı’nın Doğubayazıt İlçe Müftüsü Mehmet Mirza SEZGİN’in kabri, “2019 Prof. Dr. Fuat SEZGİN Yılı” çerçevesinde Üniversitemiz tarafından onarıldı.

Müslüman bilim dünyasındaki pek çok eser ve buluşu gün yüzüne çıkaran ve ‘İslam medeniyetinin altın çağının kaşifi’ olarak nitelendirilen Prof. Dr. SEZGİN’in vefatı sonrası Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat SEZGİN Yılı” faaliyetleri kapsamında Üniversitemiz tarafından “İslam Bilim ve Kültür Tarihçisi Olarak Prof. Dr. Fuat SEZGİN” temalı 3. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu ile “Prof. Dr. Fuat SEZGİN ve İslam Bilim Tarihi” konulu panel gerçekleştirilirken, İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunun ismi, Prof. Dr. Fuat SEZGİN Konferans Salonu olarak değiştirildi.

Yapılan bilimsel etkinliklerin yanı sıra ülkemizin çok önemli değerlerinden olan Prof. Dr. SEZGİN’in 1939-1943 yılları arasında Doğubayazıt Müftülüğü yapan ve 1943’de vefat eden babası Mehmet Mirza SEZGİN’in ilçede bulunan kabri, üniversite tarafından onarıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, ilmi kişiliği ve çalışmaları ile dünya bilim tarihine önemli katkılar yapan Prof. Dr. SEZGİN’in ilk eğitimini aldığı, aynı zamanda fahri hemşehrimiz olan ve halen yakın akrabalarının Ağrı’da ikamet ettiği babası merhum Mehmet Mirza SEZGİN’in kabrinin onarımını Üniversite olarak yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Mehmet Mirza SEZGİN Kimdir?

İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in babası Mehmet Mirza SEZGİN, 1888 yılında Şirvan’da doğdu. Hafız olduğu bilinen merhum Mehmet Mirza Hocaefendi, talebelik hayatında Eleşkirt, Malazgirt, Erciş kazalarında ve Bitlis’in Ağa Camii Medresesi’nde tahsil yapmış, ilim tahsilinin tekmilinden sonra icazetname almıştır. 1911-1912 yılları arasında Mutki Kazası Huyut Nahiyesi Naipliği, 1912-1913 tarihleri arasında Malazgirt Kazası Nurettin Nahiyesi Kadılığı, 1916-1919 yılları arasında Mardin Hastanesi Tabur İmameti görevinde bulunmuştur. Bütün bu vazifelerinde kazandığı tecrübesine binaen müftülük vazifesine de layık görülmüş ve 1932 yılında Karaköse (Ağrı) İl Müftülüğüne, 1939 yılında ise Doğubayazıt İlçe Müftülüğüne atanmış olup 16.01.1943 tarihinde vefat etmiştir.

Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanlığı

Haberin Fotoğafları