0472 215 98 63 - 0472 216 20 08 rektorluk@agri.edu.tr
  • TR
  • EN

Üniversitemizde TÜBİTAK KUTUP-1001 Projelerinde Bir İlk

Üniversitemiz Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Selma SEZEN’in yürütücüsü olduğu “Yeni Antimikrobiyal Peptid Üretici Bakterilerin Horseshoe Adası (Antarktika) Karasal ve Sucul Habitatlarında Kültüre Bağımlı ve Kültürden Bağımsız Yöntemlerle Araştırılması” projesi, TÜBİTAK KUTUP-1001 Projesi kapsamında destek almaya hak kazandı.

TÜBİTAK-MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından açılan “KUTUP-1001” ve “KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım” 2024 yılı çağrıları kapsamında sunulan projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı. Çağrılara sunulan toplam 36 proje önerisinden 13’ü destek almayı başardı. Üniversimiz Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Selma SEZEN’in yürütücüsü olduğu “Yeni Antimikrobiyal Peptid Üretici Bakterilerin Horseshoe Adası (Antarktika) Karasal ve Sucul Habitatlarında Kültüre Bağımlı ve Kültürden Bağımsız Yöntemlerle Araştırılması” projesi de TÜBİTAK KUTUP-1001 Projesi kapsamında destek almayı başaran projeler arasında yer aldı. Projede ayrıca Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Medine GÜLLÜCE, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KARADAYI, Dr. Öğr. Üyesi Gökçe KARADAYI görev almaktadır.

Üniversitemiz adına başvurulan TÜBİTAK KUTUP-1001 Projesi’nin desteklenecek olmasından dolayı mutlu ve gururlu olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Selma SEZEN, “123G030 proje numarası ile başvurduğumuz KUTUP-1001 Projesi kapsamında dünyanın en önemli soğuk habitatlarından birisi olan Antartika’ya yapılacak TAE-9 bilimsel seferi kapsamında Horseshoe Adası’ndaki Türk Bilim Üssü çevresinden toplanacak örneklerden yeni antimikrobiyal peptid üretici bakterilerin kültüre bağımlı yöntemlerle elde edilerek antimikrobiyal ilaç araştırmalarına yönelik önemli bir kaynak sunması hedeflenmektedir. Ayrıca kültürden bağımsız yöntemlerle yapılacak çalışmaların bölgede yer alan mikrobiyal çeşitliliğin belirlenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, üniversitenin TÜBİTAK tarafından kabul edilen ilk KUTUP 1001 Projesi’ni hazırlayan Dr. Öğr. Üyesi Selma SEZEN ve proje ekibini tebrik ederek, Kutup araştırmalarında yer almanın büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Farklı çalışma alanlarında dış kaynaklı projeleri her fırsatta teşvik ettiklerini kaydeden Prof. Dr. KARABULUT, hedeflerinin 2024 yılında özellikle dış kaynaklı proje bütçelerini daha da artırmak olduğunu ifade etti.

Öğretim Üyelerimizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

Ayrıntı için: Tıklayınız

Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanlığı

Haberin Fotoğafları